Sałatka z awokado i ziarnami

Awokado to prawdziwa petarda odżywcza. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także sycące i napakowane dobrymi tłuszczami. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu. Pomimo sporej ilości tłuszczu wspomaga odchudzanie i na długo pozostawia uczucie sytości. Warto więc wprowadzić je do swego fit menu. Ma cudowną, kremową konsystencję, dzięki czemu możemy z awokado przygotować aksamitne pasty do smarowania pieczywa lub po prostu zastąpić masło na śniadaniowej kanapce.

Dziś polecam Wam fit sałatkę z wykorzystaniem tego wspaniałego owocu.

Składniki: (na 3 porcje)

  • 120g  mieszanki sałat
  • ½ awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ½ ogórka zielonego
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 30g orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia
  • 1 łyżka sezamu

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ew. oliwa z oliwek)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ziół greckich
  • 1 łyżka koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

1.W pierwszej kolejności przygotuj sos. Połącz dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na bok.

2. Upraż pestki dyni, siemię i sezam. Odstaw.

3. Mix sałat przełóż do miski. Awokado posiekaj w drobną kosteczke. Usuń gniazda nasienne z obu papryk  i pokrój w  paski. Pomidorki koktajlowe pokrój w ósemki. Ogórka obierz i pokrój w kostkę lub półplastry.Orzechy włoskie rozdrobnij. Wszyskie składniki sałatki wymieszaj i polej przygotowanym sosem. Dodaj uprażone ziarna.Wymieszaj kolejny raz ostatecznie doprawiając.Włóż sałatkę do lodówki na ok 15 minut.

W wersji dla smakoszy można dodać odrobinę syropu klonowego 🙂

Smacznego:)

1 porcja zawiera ok. 200kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments