Sałatka z awokado i ziarnami
Awokado to prawdziwa petarda odżywcza. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także sycące i napakowane dobrymi tłuszczami. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu. Pomimo sporej ilości tłuszczu wspomaga odchudzanie i na długo pozostawia uczucie sytości. Warto więc wprowadzić je do swego fit menu. Ma cudowną, kremową konsystencję, dzięki czemu możemy z awokado przygotować aksamitne pasty do smarowania pieczywa lub po prostu zastąpić masło na śniadaniowej kanapce.
Dziś polecam Wam fit sałatkę z wykorzystaniem tego wspaniałego owocu.
Składniki: (na 3 porcje)
- 120g mieszanki sałat
- ½ awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- ½ ogórka zielonego
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 30g orzechów włoskich
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka siemienia
- 1 łyżka sezamu
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ew. oliwa z oliwek)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ziół greckich
- 1 łyżka koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1.W pierwszej kolejności przygotuj sos. Połącz dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na bok.
2. Upraż pestki dyni, siemię i sezam. Odstaw.
3. Mix sałat przełóż do miski. Awokado posiekaj w drobną kosteczke. Usuń gniazda nasienne z obu papryk i pokrój w paski. Pomidorki koktajlowe pokrój w ósemki. Ogórka obierz i pokrój w kostkę lub półplastry.Orzechy włoskie rozdrobnij. Wszyskie składniki sałatki wymieszaj i polej przygotowanym sosem. Dodaj uprażone ziarna.Wymieszaj kolejny raz ostatecznie doprawiając.Włóż sałatkę do lodówki na ok 15 minut.
W wersji dla smakoszy można dodać odrobinę syropu klonowego 🙂
Smacznego:)
1 porcja zawiera ok. 200kcal