Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka z fetą i ziołowym dressingiem

Idealna na lekką przekąskę i  do zabrania do  pracy. Uzupełnieniem jest prosty  dressing ziołowy, który świetnie podkreśla i wyostrza smak sałatki. Jest uniwersalny. Możemy go wykorzystać do większości lekkich sałatek. Nada się  w szczególności do tych na bazie zielonych sałat, roszponki czy szpinaku, ale też wzbogaci smak grillowanych, chrupiących warzyw.


Koniecznie wypróbujcie:)

Składniki: (2 porcje)

  • 100g mieszanki sałat
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 awokado
  • 100g sera Feta
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Dressing ziołowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • świeże zioła: bazylia,oregano, tymianek lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Sałatka:

Mieszankę sałat umyć,osuszyć i  przełożyć do miski. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora, awokado i startą na dużych oczkach marchewkę. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Posypać uprażonym wcześniej słonecznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Po wierzchu posypać pokruszonym serem feta i świeżymi ziołami. Polać przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać.

Dressing:

Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy do niego oliwę, płynny miód, musztardę, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy zioła i ponownie mieszamy.

Porcja sałatki zawiera ok. 248 kcal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments