
Idealna na lekką przekąskę i do zabrania do pracy. Uzupełnieniem jest prosty dressing ziołowy, który świetnie podkreśla i wyostrza smak sałatki. Jest uniwersalny. Możemy go wykorzystać do większości lekkich sałatek. Nada się w szczególności do tych na bazie zielonych sałat, roszponki czy szpinaku, ale też wzbogaci smak grillowanych, chrupiących warzyw.
Koniecznie wypróbujcie:)
Składniki: (2 porcje)
- 100g mieszanki sałat
- 2 pomidory malinowe
- 1 cebula czerwona
- 1/2 marchewki
- 1/2 awokado
- 100g sera Feta
- 1 łyżka pestek słonecznika
Dressing ziołowy:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 -3 łyżki soku z cytryny
- świeże zioła: bazylia,oregano, tymianek lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Sałatka:
Mieszankę sałat umyć,osuszyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora, awokado i startą na dużych oczkach marchewkę. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Posypać uprażonym wcześniej słonecznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Po wierzchu posypać pokruszonym serem feta i świeżymi ziołami. Polać przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszać.
Dressing:
Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy do niego oliwę, płynny miód, musztardę, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy zioła i ponownie mieszamy.
Porcja sałatki zawiera ok. 248 kcal