Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka z jarmużu

Ta obfitująca w składniki mineralne sałatka  często gości na moim stole, ponieważ przygotowuje ją w  zaledwie kilka minut. Świetna propozycja do pracy. Ma oryginalny niepowtarzalny smak. Jarmuż spośród wszystkich warzyw kapustnych zawiera najwięcej potasu, żelaza i wapnia. Jest także bogatym źródłem polifenoli w tym flawonoidów, sulforafanu, antocyjanów. Wykazuje ogromne działanie antyoksydacyjne na  nasz organizm. Bardzo ważnym składnikiem tej sałatki są ziarna, które dodają świetnego aromatu i oryginalnego smaku, a także są źródłem zdrowych tłuszczy. Potrawy na bazie jarmużu powinny być nieodłącznym elementem naszej diety kiedy np. nie spożywamy produktów mlecznych, a chcemy mieć zdrowe kości. Posiada  znaczną zawartość wapnia, zawiera go więcej niż mleko! Jest również bogatym źródłem witamin: K, A oraz C.

Składniki na sałatkę

  • 1 marchewka
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 szklanka drobno posiekanego jarmużu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słonecznika

Składniki na sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:

Zetrzyj marchewkę na tarce. Dodaj pokrojonego pomidora, ogórka i posiekany jarmuż ( można go sparzyć wrzątkiem ) i natkę pietruszki. Całość polej uprzednio przygotowanym sosem,dopraw solą i pieprzem. Posyp uprażonym słonecznikiem.Sałatka nadaje się świetnie jako dodatek do kanapek lub grillowanego mięsa.

Życzę smacznego….

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments