Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka z porem, selerem i jajkiem

Co zrobić z porem? Jeśli Ci został po większych zakupach i nie masz na niego pomysłu? Wykorzystaj go i przygotuj sałatkę dla całej rodziny:) Dzisiejszy przepis to propozycja na codzienny stół, ale nie tylko, bo i gościom taka sałatka posmakuje. Przepyszna, odżywcza i uniwersalna recepta dla zabieganych…Koniecznie wypróbuj!

Składniki: na 3 porcje

  • 1 słoik selera sałatkowego
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 pora
  • 1 pomidor
  • 90 g Kukurydza konserwowa Pudliszki
  • 100 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu
  • ok.1 łyżka majonezu domowego
  • 40 g sera żółtego

Przygotowanie:

Por obieramy z zewnętrznych warstw, myjemy,przecinamy wzdłuż i kroimy. Pokrojony por zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 1-2 min. Odcedzamy i wkładamy do lodówki, aby szybko się nam schłodził. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidora, ogórka kiszonego i zielonego kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony z zalewy seler sałatkowy, kukurydze, posiekane jajka.

Jogurt mieszamy z domowym majonezem,serem,doprawiamy solą i pieprzem.Warzywa polewamy przygotowanym sosem i mieszamy wszystko dokładnie.Wkładamy do lodówki.

1 porcja to: 187 kcal \ B – 9,3g \ T – 9,1 g \ W – 14,8g \ BŁ – 4,8 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments