Sałatka z porem, selerem i jajkiem
Co zrobić z porem? Jeśli Ci został po większych zakupach i nie masz na niego pomysłu? Wykorzystaj go i przygotuj sałatkę dla całej rodziny:) Dzisiejszy przepis to propozycja na codzienny stół, ale nie tylko, bo i gościom taka sałatka posmakuje. Przepyszna, odżywcza i uniwersalna recepta dla zabieganych…Koniecznie wypróbuj!
Składniki: na 3 porcje
- 1 słoik selera sałatkowego
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 pora
- 1 pomidor
- 90 g Kukurydza konserwowa Pudliszki
- 100 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu
- ok.1 łyżka majonezu domowego
- 40 g sera żółtego
Przygotowanie:
Por obieramy z zewnętrznych warstw, myjemy,przecinamy wzdłuż i kroimy. Pokrojony por zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 1-2 min. Odcedzamy i wkładamy do lodówki, aby szybko się nam schłodził. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidora, ogórka kiszonego i zielonego kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony z zalewy seler sałatkowy, kukurydze, posiekane jajka.
Jogurt mieszamy z domowym majonezem,serem,doprawiamy solą i pieprzem.Warzywa polewamy przygotowanym sosem i mieszamy wszystko dokładnie.Wkładamy do lodówki.
1 porcja to: 187 kcal \ B – 9,3g \ T – 9,1 g \ W – 14,8g \ BŁ – 4,8 g