Sałatka z rukoli, jajek i oliwek

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

   Składniki:  (2 porcje)

  •  200 g rukoli
  •  120 g sera Fety
  • 2 jajka
  • 60g czarnych oliwek
  • 300 g pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki soku z cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie sosu:

Oliwę z oliwek oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu. Przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby sok nabrał smaku.

 

Przygotowanie sałatki:

Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami.Dodaje  Następnie układam Fetę pokrojoną w kostkę.Dekoruję pokrojonymi jajkami w ćwiartki oraz oliwkami.

Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem i

całość delikatnie mieszam.

 

1 porcja to:  388 kcal \ B – 19 g \ W – 13 g \ T – 28 g \ BŁ – 4,8 g

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Trzustka reguluje sposób, w jaki organizm przetwarza cukier. Pełni też