Sałatka z rukoli, jajek i oliwek

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

   Składniki:  (2 porcje)

  •  200 g rukoli
  •  120 g sera Fety
  • 2 jajka
  • 60g czarnych oliwek
  • 300 g pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 łyżki soku z cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie sosu:

Oliwę z oliwek oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu. Przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby sok nabrał smaku.

 

Przygotowanie sałatki:

Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami.Dodaje  Następnie układam Fetę pokrojoną w kostkę.Dekoruję pokrojonymi jajkami w ćwiartki oraz oliwkami.

Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem i

całość delikatnie mieszam.

 

1 porcja to:  388 kcal \ B – 19 g \ W – 13 g \ T – 28 g \ BŁ – 4,8 g

Czytaj również

Wpisy które mogą być dla Ciebie interesujące

Śledź to klasyk, sztandarowy przysmak na polskich stołach w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych. Chętnie...

Zasady zdrowego odżywiania to dla Ciebie czarna magia? Dieta kojarzy Ci się z głodówką? Niestety...

Jeśli masz ochotę na zdrową i pełną warzyw zupę, a jednocześnie szukasz alternatywy dla tradycyjnej...

Składniki: ½ sałaty lodowej 2 pomidory 4 żółte pomidorki (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 mozarella...

Zielony kolor oznacza nadzieję, siłę, daje poczucie świeżości, ale również jest oznaką zdrowia. Szczególnie to...

„Jesteś tym, co jesz – zapewne wiele razy słyszałaś lub słyszałeś to zdanie i sporo...