Składniki: (2 porcje)
- 200 g rukoli
- 120 g sera Fety
- 2 jajka
- 60g czarnych oliwek
- 300 g pomidorków koktajlowych
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryn
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie sosu:
Oliwę z oliwek oraz sok z cytryny mieszam w naczyniu. Przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszam i odstawiam, aby sok nabrał smaku.
Przygotowanie sałatki:
Umytą i osuszoną rukolę łączę z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz oliwkami.Dodaje Następnie układam Fetę pokrojoną w kostkę.Dekoruję pokrojonymi jajkami w ćwiartki oraz oliwkami.
Przygotowaną sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewam sosem i
całość delikatnie mieszam.
1 porcja to: 388 kcal \ B – 19 g \ W – 13 g \ T – 28 g \ BŁ – 4,8 g