Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Schab w aromatycznym sosie własnym

Składniki:(na 4 porcje)
700g schabu wieprzowego
1 cebula
2 -3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego

Marynata: papryka wędzona,papryka słodka,majeranek,pieprz ziołowy,czosnek,oliwa z oliwek,sól

Przygotowanie:

Schab wieprzowy myjemy i kroimy w grube plastry.Nacieramy marynatą przygotowaną z podanych powyżej składników i pozostawiamy na godzinę lub dwie. Rondel z grubym dnem rozgrzewamy i delikatnie obsmażamy plastry schabu z obu stron na suchej patelni. Zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprawiamy do smaku solą. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 40-60 minut, aż schab zmięknie.W połowie duszenia dodajemy posiekaną cebulę. Redukujemy sos i doprawiamy ostatecznie.Posypujemy zieloną cebulką lub natką.

Uduszone plastry schabu układamy na talerzach np. po 2 plastry i polewamy aromatycznym sosem, podajemy z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami i lekką surówką.

1 porcja to: 356,5 kcal \ B – 38,9 g \ W – 9,4 g \ T – 18,2 g \ BŁ – 0,6 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments