Soczysty schab z majerankiem – domowa wędlina do pieczywa

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr

Zamiast kupować wędlinę – zrób ją sam. To wcale nie takie trudne!:)

Potrzeba tylko kawałka dobrego mięsa, trochę  przypraw i sprawnego piekarnika.

Kiedy już to mamy możemy przystąpić do działania!

Niewątpliwą zaletą domowych wędlin jest to, że są w pełni naturalne  i o wiele zdrowsze od tych, które mamy dostępne w sklepach. Plusem jest również ich znacznie niższa cena. Prawda jest taka, że znalezienie  naprawdę dobrej wędliny pod względem  składu jest bardzo trudne, a nawet jeśli na takową trafimy musimy liczyć się ze znacznie więcej za nią zapłacimy. No i niestety nie każdego na to stać. Moim zdaniem warto raz lub dwa razy w tygodniu upiec sobie samodzielnie mięso do kanapek. Skorzysta na tym i nasze zdrowie, i nasz portfel, a wszystkim domownikom będzie smakowało:) Taka wędlinę możemy przygotować z dowolnego mięsa. Można wykorzystać schab, karkówkę albo coś drobiowego np. indyka.

Z dzisiejszego przepisu schab wychodzi  soczysty, bardzo aromatyczny  i dobrze wypieczony. Jest doskonały na zimno do chleba, z dodatkiem chrzanu lub musztardy, ale również można  podać go na ciepło np. w towarzystwie opiekanych bądź tłuczonych ziemniaków z kapustą lub ulubioną surówką.

Przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 8  ząbków czosnku
  • chilli

Przygotowanie:

Wybierz  na pieczeń ładny kawałek  schabu. Mięso umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj nadmiaru tłuszczu z jego wierzchu. Przygotuj przyprawę do marynowania mięsa : przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z majerankiem, lubczykiem, pieprzem oraz solą. Jeśli lubisz ostry, wyrazisty smak dodaj odrobinę chilli.

Aby  uzyskać ładniejszy kształt pieczeni możesz związać schab nicią. To bardzo praktyczne rozwiązanie gdy trafi Ci się dosyć szeroki kawałek mięsa. Nicią owiń całe mięso dookoła i wzdłuż dokładnie tak jak owija się roladę. Następnie schab obłóż  i natrzyj  starannie przygotowaną ziołową papką. Zamarynowany  zawiń szczelnie! w folie spożywczą. Włóż do lodówki na  24-48h. Ja zawsze marynuje 48h –  po tym czasie wychodzi  idealny, jest wyraźnie przesycony przyprawami J

W dniu pieczenia wyjmij schab z folii i usuń z niego nadmiar przypraw do miseczki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmaż mięso z każdej strony,aby ładnie zarumieniło się . Zrób to  szybko – 1 min na stronę. Schab ponownie natrzyj zdjętą marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz  przez ok. 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik,uchyl  i pozostaw w nim pieczeń jeszcze 10-15 min. Następnie wyjmij naczynie z mięsem i  nie otwierając pozostaw do wystygnięcia.

Kaloryczność: 100g pieczonego schabu to 164 kcal