Surówka z kapusty pekińskiej i selera
Szybka surówka obiadowa z jogurtem naturalnym stanowi idealny dodatek do wielu dań. Pasuje zarówno do potraw z mięsa,jak i do rybki z grilla.Dzisiejszą surówkę najczęściej podaje do kotletów z indyka.Przepis na nie znajdziecie w zakładce Przepisy.
Składniki: na 4 porcje
- ¼ kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- ½ słoiczka selera sałatkowego
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki typu jogurtu greckiego
- Sól,pieprz
Przygotowanie:
Seler konserwowy odsączamy z zalewy.Kapustę pekińską myjemy,dzielimy na 4 części i jedną z nich szatkujemy.Resztę przechowujemy w lodowce do dalszego wykorzystania.Średniej wielkości marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.Ogórka kiszonego kroimy w kosteczkę.Do pokrojonych warzyw dodajemy jogurt.Solimy i dodajemy pieprz.Wszystkie składniki mieszamy i wkładamy na 15 min do lodówki.
1 porcja to: 47 kcal \ B – 1,7g \ T – 1,4 g \ W – 7,8g \ BŁ – 3,4 g