Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

5 powodów, dlaczego wiosną warto jeść szparagi?

szparagi warto jeść wiosną

Sezon na szparagi  trwa w najlepsze. Dlatego dziś postanowiłam co nieco o nich napisać. Z poniższego artykułu dowiecie się, dlaczego warto jeść szparagi oraz poznacie kilka prozdrowotnych właściwości tego wciąż mało znanego warzywa.

Szparagi choć wyglądają niepozornie posiadają wiele zalet i warto włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ zarówno białe, fioletowe jak i zielone są bogatym źródłem wielu aktywnych biologicznie substancji. Wspaniale oddziałują na nasz organizm. Pojawiają się na straganach na przełomie kwietnia i maja, sezon trwa mniej więcej do połowy lipca, a potem znikają. Dlatego zachęcam! Wykorzystajcie ten krótki czas,  aby poznać i nacieszyć się smakiem szparagów, bo łatwo przeoczyć krótki, szparagowy sezon.

Jedną z głównych zalet szparagów, jest ich niska kaloryczność, choć pomimo tego szybko dają poczucie sytości. 100 g szparagów dostarcza jedynie ok. 18 kcal.Powinny je docenić zwłaszcza osoby, które chcą pozbyć się nadwagi i dbają o smukłą sylwetkę. Szparagi są łatwe w przygotowaniu i mamy wiele sposobów na wykorzystanie ich w naszej kuchni. Mogą być dodatkiem do dania głównego, ale także jednym ze składników przepysznej pasty do pieczywa lub sałatki.

dlaczego warto jeść szparagi

5 powodów dla których warto jeść szparagi

Szparagi doskonale usprawniają trawienie.

Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi. Dzięki zawartości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego regulują perystaltykę jelit i poprawiają pracę całego przewodu pokarmowego zapewniając dobre trawienie. Wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn i wspierają pracę wątroby. Szparagi są ważnym elementem diet oczyszczających.

Właściwości moczopędne szparagów.

  Dzięki wysokiej zawartości potasu oraz asparaginy wykazują działanie moczopędne.  Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu.  Przyspieszają drenaż limfatyczny zmniejszając obrzęki towarzyszące wielu schorzeniom.  Po szparagi powinny sięgać osoby z chorobami układu krążenia, z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto oraz insulinooporni.

       Jednak  warto pamiętać, że  szparagi zawierają również związki purynowe, których  z kolei powinny unikać osoby z dną moczanową oraz kamicą nerkową.

Szparagi najlepsze dla kobiet w ciąży

Szparagi to dla przyszłych mam  nieocenione źródło kwasu foliowego. Kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, chroni przed rozwojem wad genetycznych.Już porcja 150 g szparagów  zapewnia zalecaną  dzienną dawkę kwasu foliowego czyli 200 mcg dla osoby dorosłej. Pamiętaj jednak, że zapotrzebowanie u kobiet w ciąży na kwas foliowy wzrasta do 400 mcg na dzień.

Działanie antynowotworowe szparagów.

Glutation zawarty w szparagach  pomoże wzmocnić układ odpornościowy i powstrzyma procesy rozwoju komórek nowotworowych. Chroni przed nowotworami piersi, płuc, krtani, jelita grubego, kości oraz wspomaga leczenie  białaczki. Z zawartości glutationu słyną także awokado, jarmuż i brokuł. Warto te składniki połączyć w jednym posiłku, aby wzmocnić działanie przeciwnowotworowe i wspomóc proces leczenia jeżeli już zmagamy się z tą chorobą.

Szparagi a proces starzenia.

Szparagi są dobrym źródłem  antyoksydantów, inaczej nazywanych przeciwutleniaczami. To związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Przeciwutleniacze są skuteczną bronią przeciwko wielu schorzeniom.  Do przeciwutleniaczy zaliczamy witaminę A, E i C, karotenoidy (beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład selen i cynk, a także związki, takie jak koenzym Q. Im więcej antyoksydantów dostarczymy z pożywieniem, tym lepiej chronimy nasz organizm i układ odpornościowy przed atakiem z zewnątrz.

Jak przyrządzać szparagi?


Najprostszą formą podania szparagów jest ugotowanie ich na parze lub w wodzie. Nie wymagają żadnych dodatków, ponieważ same w sobie stanowią smaczny i wartościowy posiłek. Mnie najbardziej odpowiadają w tradycyjnej postaci – pocięte na kawałki i ugotowane na parze z odrobiną  roztopionego masła i bułki tartej. Wyśmienicie smakują również w postaci szparagowego kremu lub z dodatkiem jajka na grzance.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments