Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym

Tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym

makaron z szynką i brokułami

Dziś proponuję jeden z najprostszych przepisów na makaron: tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym.


Dania na bazie makaronu to dobre wyjście, kiedy nie mamy czasu gotować. Zazwyczaj wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś pysznego w krótkim czasie. Do potraw makaronowych można z powodzeniem wykorzystać wszelkie “resztki” zalegające w lodówce – w myśl zasady “zero waste” czyli nic nie marmujemy😃

W taki właśnie sposób powstało dzisiejsze tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym. Wykorzystałam do niego zapomniany brokuł oraz dwa rodzaje wędliny, które prosily się już o zużycie. Wyszło bardzo pysznie i kolorowo.
Smaczne
go:)

SKŁADNIKI

  • 200g  makaronu wstążki
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej
  • 200 g szynki (wędliny)
  • 300 ml śmietany 18%
  • szczypta chili
  • Sól himalajska
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.

Na patelni rozgrzać  masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę , przecisnięty przez praskę czosnek oraz szynkę (lub inną wędlinę). Po zarumienieniu dodać  bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz większą część śmietany. W pozostałej części śmietany rozrobić mąkę.

Następnie mieszankę mąki i śmietany dodać do sosu na patelni. Doprawić  do smaku solą oraz  świezo zmielonym pieprzem i podtrzymać na wolniutkim ogniu jeszcze przez ok. 2-3 minut. Po tym czasie połączyć makaron i brokuly z sosem śmietanowym. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Gotowe!   

Całość dania wystarcza na 4 porcje😋


 Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie – 520 kcal,Białko ogółem – 25,5 g,Tłuszcz – 24, 2g,Węglowodany ogółem – 50, 5 g, Błonnik pokarmowy –  9,2 g

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments