Tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym
Dziś proponuję jeden z najprostszych przepisów na makaron: tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym.
Dania na bazie makaronu to dobre wyjście, kiedy nie mamy czasu gotować. Zazwyczaj wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś pysznego w krótkim czasie. Do potraw makaronowych można z powodzeniem wykorzystać wszelkie “resztki” zalegające w lodówce – w myśl zasady “zero waste” czyli nic nie marmujemy😃
W taki właśnie sposób powstało dzisiejsze tagliatelle z szynką i brokułami w sosie śmietanowym. Wykorzystałam do niego zapomniany brokuł oraz dwa rodzaje wędliny, które prosily się już o zużycie. Wyszło bardzo pysznie i kolorowo.
Smacznego:)
SKŁADNIKI
- 200g makaronu wstążki
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1-2 łyżki mąki orkiszowej
- 200 g szynki (wędliny)
- 300 ml śmietany 18%
- szczypta chili
- Sól himalajska
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę , przecisnięty przez praskę czosnek oraz szynkę (lub inną wędlinę). Po zarumienieniu dodać bazylię, oregano, natkę pietruszki oraz większą część śmietany. W pozostałej części śmietany rozrobić mąkę.
Następnie mieszankę mąki i śmietany dodać do sosu na patelni. Doprawić do smaku solą oraz świezo zmielonym pieprzem i podtrzymać na wolniutkim ogniu jeszcze przez ok. 2-3 minut. Po tym czasie połączyć makaron i brokuly z sosem śmietanowym. Dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić. Gotowe!
Całość dania wystarcza na 4 porcje😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie – 520 kcal,Białko ogółem – 25,5 g,Tłuszcz – 24, 2g,Węglowodany ogółem – 50, 5 g, Błonnik pokarmowy – 9,2 g