Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie
Kiszonki w naszym domu należą do ulubionych potraw. Przygotowuję je z zamiłowaniem od kilku lat. Wykorzystuje do tego różne warzywa, w zależności od pory roku. Kiszonki są nie tylko niezwykle zdrowe, ale też bardzo łatwe do przygotowania. Moim ulubionym i najcenniejszym warzywem do kiszenia są buraki. Dziś pokaże jak z nich przygotować, przepyszny i zdrowy zakwas.
Zakwas to najlepsza bomba odżywcza!
Zakwas buraczany to bogactwo kwasu mlekowego, cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin oraz bakterii. Kiszenie buraków polega na przetwarzaniu zawartych w nich cukrów prostych na kwas mlekowy. Jest to znany od wielu wieków sposób konserwowania żywności. Sprawia on, że buraki zamieniają się w bogate biologicznie pożywienie, które stoi na straży naszej naszej odporności i wspiera ją. Dzięki fermentacji ilość witaminy C oraz witamin z grupy B wzrasta w nich nawet dwukrotnie. Tak więc, gorąco zachęcam do skorzystania z tych buraczanych, cudownych właściwości. Zakwas świetnie nam posłuży, gdy dopadają nas do różnego rodzaju infekcje. Pomoże w odbudowaniu flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym oraz wiosną. Wspomaga wiosenne oczyszczanie organizmu. Przynosi bardzo dobre efekty w leczeniu wielu schorzeń. Zakwas możemy wykorzystać do czerwonego barszczu, chłodnika czy po prostu pić z rana tuż po przebudzeniu, aby dodać sobie energii na cały dzień.
Zalecany jest :
- w anemii,
- w osteoporozie,
- w nadciśnieniu,
- przy podwyższonym cholesterolu,
- w zakwaszeniu organizmu,
- dla osób po chemioterapii,
- w okresie rekonwalescencji,
- w schorzeniach przewlekłych związanych z krwią
- w chorobach układu krążenia(zawał, udar),
- dla kobiet w ciąży i po porodzie
- łagodzą objawy menopauzy (bóle głowy, uderzenia gorąca,zmienność nastrojów)
- w chronicznym zmęczeniu,przy braku energii, w apatii
- przy przewlekłym stresie
Ja najbardziej lubię wiosną lub jesienią przygotować sobie kilkutygodniową kuracje zakwasem. Łączę ją z wiosennym oczyszczaniem organizmu. Piję szklaneczkę dziennie przed śniadaniem i bacznie obserwuję swój organizm. Powiem wam efekty są naprawdę zaskakujące! Czuję się wyraźnie lepiej, mam więcej energii, świetnie śpię. Skóra nabiera koloru, nie jest już taka szara po zimie.. Odkąd piję zakwas odkryłam też , że jestem znacznie bardziej produktywna. Pracując nieraz dłużej , nie odczuwam przy tym znacznego spadku energii, jak to dawniej bywało. Zachęcam Was do przeprowadzenia sobie takiej kuracji,nic nie zaszkodzi ale na pewno pomoże!:)
Uwaga! Buraki nie są wskazane dla osób z cukrzycą oraz w insulinooporności. Posiadają niestety wysoki indeks glikemiczny.
Poznaj cenne właściwości buraka:
- buraki, podobnie zresztą jak kaktusy zawierają betaninę.To czerwony barwnik, który nadaje burakom piękny fioletowo- burgundowy kolor. Dzięki zawartości betaniny buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka.. Jest silnym antyoksydantem i doskonałym wyłapywaczem wolnych rodników, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Barwnik ten łagodzi również toczące się w organiźmie stany zapalne, ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze Wpływa korzystnie na wygląd cery, poprawia koloryt, nadaje świeżość.
- Buraki są też bogactwem betainy. Betaina jest aminokwasem i pochodną glicyny. Pełni w organiźmie ważne funkcje.Wpływa zbawiennie na komórki wątroby wspomagając ich regenerację i pobudzając do działania. Zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu oraz aminokwasu-homocysteiny. Podwyższona homocysteina przyczynia się do rozwoju chorób sercowo- naczyniowych,tworzenia blaszki miażdżycowej oraz zakrzepów i udarów . Betaina pomaga też właściwie zakwasić żołądek, zwiększa ilość soku żołądkowego. Dzięki temu lepiej trawimy białko w naszej diecie.Wspomaga usuwanie toksyn oraz zdolności regeneracyjne.
- Są bogatym źródłem witamin z grupy B i C, ale również to zastrzyk witaminy A, E, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne dla was,pijcie zakwas!),
- zawierają potas,sód, magnez, fosfor, kobalt i jeszcze całą listę innych odżywczych dobroci.
Jak pić zakwas z buraka?
Aby zakwas z buraka przyniósl widoczne korzyści trzeba go wypijać regularnie, około 1 szklanki dziennie. Efekty zobaczymy już po ok.2 tygodniach stosowania kuracji. Jeśli chcemy by nasze samopoczucie i zdrowie na dłuższy czas pozostawało w dobrej formie to stosowanie buraczanego zakwasu przedłużamy do kilku tygodni.Taką kurację przeprowadzamy sobie co 2-4 miesięcy.
Jak przygotować samemu zakwas?
Podstawą zakwasu są oczywiście buraki. Na gotowy zakwas musimy poczekać kilka dni, ale jego przygotowanie jest niezwykle proste. Uda się z pewnościom nawet totalnym amatorom kuchennym:)
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 l przegotowanej wody
- 4 duże ząbki czosnku – nieobranego
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Kawałek skórki chleba żytniego na zakwasie np.piętka z chleba lub 1 łyżka zalewy z kiszonych ogórków
Dodatkowo:
-naczynie szklane np.słoik bądź kamionkowe
-kawałek gazy
– ciemna ściereczka
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy mieszamy z solą i studzimy. Buraki dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy w grubsze plastry (1 cm) lub ćwiartki. Następnie układamy w szklanym słoiku warstwami, które przekładamy przyprawami . Całość buraków zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Przykrywamy talerzykiem bądź obciążamy kamieniem,tak, aby składniki całkowicie były zanurzone w wodzie.Słoik przykrywamy gazą,owijamy sznurkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 5-6 dni. Gdy buraki już się ukiszą,przelewamy zakwas do butelek i przechowujemy w lodówce.
Działajcie, przeprowadźcie sobie kurację i napiszcie o swoich efektach:)