Żelazo w diecie roślinnej – źródła, przyczyny i skutki niedoboru

Udostępnij:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Tumblr
Żelazo w diecie roślinnej

Ograniczasz mięso lub stawiasz na dietę wegetariańską i obawiasz się o niedobór żelaza? Popularnym mitem jest stwierdzenie, że mięso to jedyne źródło żelaza. Prawda jest taka, że nawet na diecie roślinnej, możesz zadbać o prawidłowy poziom żelaza. Odkryj, gdzie znajduje się żelazo w diecie roślinnej i przekonaj się, jakie są najczęstsze przyczyny i skutki niedoboru żelaza.

Najlepsze źródła żelaza – oto żelazo w diecie roślinnej

Szpinak jako przykład źródła żelaza w diecie wegetariańskiej

Żelazo to jedno z najważniejszych składników hemoglobiny, czyli białka występującego w erytrocytach. Odpowiada m.in. za transport tlenu do komórek. Oprócz tego żelazo jest również składnikiem mioglobiny, tj. białka, które jest odpowiedzialne za magazynowanie tlenu w mięśniach poprzecznie prążkowanych. Szczególnie ważne dla osób bardzo aktywnych, w tym sportowców jest zadbanie o prawidłowy poziom żelaza, gdyż niedobór będzie opóźniać regenerację organizmu, a to przełoży się na wyniki sportowe.

Główną przyczyną niedoboru żelaza jest niewłaściwa dieta. Niestety znacznie częściej mają z nią problem osoby na diecie roślinnej. Dlatego, aby uniknąć problemów ze spożywaniem zbyt małej ilości żelaza, koniecznie poznaj najlepsze źródła żelaza w diecie wegetariańskiej.

Pamiętaj też, że zapotrzebowanie na żelaza u kobiet wynosi ok. 19,8 mg dziennie, a u mężczyzn 9,8 mg. Dotyczy to osób na diecie wegetariańskiej, które spożywają źródła żelaza niehemowego, czyli znajdującego się w produktach roślinnych. Tego rodzaju żelazo jest mniej przyswajalne niż hemowe, znajdujące się w produktach zwierzęcych.

Źródła żelaza – tabela

Źródło żelazaZawartość żelaza (mg/100 g)
Szpinak (świeży)2,8
Soczewica gotowana3,3
Ciecierzyca gotowana2,4
Pestki dyni15
Amarantus7,8
Otręby pszenne14
Tofu2,1
Suszone morele2,7
Soja gotowana5,1
Fasola gotowana2,8
Pestki słonecznika4,2
Płatki owsiane3,9
Kakao10,7
Migdały3
Kasza jaglana4,8
Komosa ryżowa8,9
Natka pietruszki5,3

Aby maksymalnie zmniejszyć ryzyko niedoboru żelaza, należy komponować posiłki m.in. z powyższych produktów. Pamiętaj, jednak, że doskonałym sposobem na zwiększenie przyswajania żelaza jest witamina C – w tym cytrusy, brokuły, kalafior, papryka, truskawki czy kiszonki. 

Jakie są objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka?

Ból głowy jako przykład objawu niedoboru żelaza

Niedobór żelaza może rozwijać się stopniowo, a jego objawy bywają często mylone z wieloma innymi dolegliwościami. 

Dlatego ważne jest nie tylko baczne obserwowanie swojego organizmu, ale też wykonywanie takich badań krwi jak:

  • Hemoglogina – alarmujące są wyniki poniżej 12 mmol/l u kobiet i poniżej 13 mmol/l u mężczyzn;
  • MCH – zmniejszony poziom w przedziale 27-36 pg;
  • Ferrytyna – o niedoborze żelaza świadczy wynik poniżej 30-35 mcg/l;
  • TfS – wynik w przedziale 15-45%;
  • MCHC – w przedziale 32-36%;
  • TIBC – u kobiet 40-80 μmol/l, a u mężczyzn 45-70 μmol/l.

Zatem, jakie są najczęstsze objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka? Oto one:

  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie – mimo odpowiedniej ilości snu, po przebudzeniu i w ciągu dnia czujesz ciągły brak energii;
  • sucha i blada skóra;
  • częste zawroty głowy i bóle głowy;
  • łamliwe paznokcie i wypadanie włosów;
  • kołatanie serca;
  • omdlenia;
  • zaburzenia połykania;
  • pieczenie języka;
  • zaburzenia snu;
  • zespół niespokojnych nóg;
  • zaburzenia wzrostu paznokci;
  • pogorszenie stanu skóry;
  • łyżeczkowate paznokcie;
  • lekko niebieskie białka oczu;
  • gładki i błyszczący język;
  • spadek koncentracji i trudności z zapamiętywaniem.

Jeśli dostrzegasz u siebie te objawy niedoboru żelaza, wykonaj badania krwi, aby upewnić się, czy przyczyną jest niedobór żelaza. Jeśli tak, skontaktuj się z lekarzem i dietetykiem.

Częste przyczyny niedoboru żelaza

Przyczyn niedoboru żelaza może być wiele. Jedną z nich jest oczywiście dieta, szczególnie występuje ona u osób na diecie roślinnej – może wtedy dochodzić do wielu niedoborów. Dlatego wykorzystaj moje wskazówki i sprawdź, jakie źródła żelaza warto wykorzystać do stworzenia z nich pysznych posiłków.

Oczywiście może okazać się, że przyczyną niedoboru żelaza wcale nie jest jedynie dieta. 

Oto kilka innych częstych czynników, które zwiększają ryzyko niedoboru żelaza:

  • zaburzenia wchłaniania żelaza – np. celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • zwiększone zapotrzebowanie na żelazo – występuje np. u kobiet w ciąży, dzieci do 2. roku życia oraz sportowców;
  • utrata krwi – np. spowodowane obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego czy urazem;
  • niektóre leki, np. inhibitory pompy protonowej.

Skutki niedoboru żelaza

Skutki niedoboru żelaza

Ignorowanie objawów niedoboru żelaza może doprowadzić do wielu poważnych konsekwencji. Jedną z nich jest niedokrwistość, na którą zgodnie z danymi WHO cierpi ok. 30% populacji. Pełnoobjawowa anemia wpływa negatywnie na codzienne funkcjonowanie i wymaga leczenia.

Oprócz tego skutki niedoboru żelaza mogą wpłynąć także na obniżenie odporności, problemy z układem nerwowym, a u kobiet w ciąży mogą doprowadzić nawet do przedwczesnego porodu.

Podsumowanie – Żelazo w diecie roślinnej, przyczyny, skutki i objawy niedoboru żelaza

Dieta wegetariańska nie musi oznaczać niedoboru żelaza. Kluczowe jest regularne spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek oraz łączenie ich z witaminą C, która poprawia jego wchłanianie.

Najlepsze źródła żelaza w diecie roślinnej to np. pestki dyni, amarantus, otręby pszenne czy kakao. Zadbaj o jedzenie odpowiedniej ilości roślinnych źródeł żelaza, aby uniknąć poważnych skutków niedoboru żelaza w tym anemii.