Zielona herbata — na co działa? Czy naprawdę jest lepsza od kawy?
Świat zwariował na punkcie zielonej herbaty! Piją ją celebryci, osoby na diecie odchudzającej oraz coraz częściej chwalą ją dietetycy. Dlatego ja także postanowiłam przyjrzeć się jej bliżej. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma osławiona zielona herbata oraz jak ją parzyć, aby to w ogóle miało sens.
Co zawiera zielona herbata?
Zanim przedstawię wszystkie korzyści, jakie daje zielona herbata, to zapoznaj się ze składnikami, które kryją się w tej niepozornej miksturze:
- alkaloidy,
- aminokwasy,
- garbniki,
- lipidy,
- teina,
- witamina A, B, C, E,
- mangan,
- fluor,
- miedź,
- cynk,
- wapń.
Zielona herbata — na co tak naprawdę działa?
Pobudza jak kawa
Zielona herbata sprawia, że nie tylko dostajesz dodatkowy zastrzyk energii, ale też otrzeźwia Twój mózg. Doskonale sprawdza się od rana, gdy chcesz wesprzeć swoją koncentrację i mieć siłę do stawiania czoła kolejnym wyzwaniom. Pamiętaj jedynie o tym, aby nie pić więcej niż 2-3 filiżanki w ciągu dnia, gdyż w przeciwnym razie przyniesie to negatywne konsekwencje.
Lepszy wygląd skóry
Osoby z cerą mieszaną i trądzikową powinny pić zieloną herbatę. W końcu ma ona właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu wypryski znacznie szybciej się goją. Zmniejsza się także liczba zaskórników. Poza tym picie zielonej herbaty opóźnia procesy starzenia się skóry, dzięki temu będziesz dłużej cieszyła się młodą skórą.
Wspomaga odporność
Czy wiesz, że pijąc zieloną herbatę, wspierasz także swoją odporność? Według najnowszych badań możesz nie tylko w ten sposób zmniejszyć ryzyko infekcji, ale też w razie czego osłabić ich intensywność i czas trwania. To samo tyczy się grypy, na którą zdecydowanie rzadziej chorują osoby, pijące regularnie zieloną herbatę.
Zielona herbata a odchudzania
Ta herbata zawiera katechiny, które są odpowiedzialne za przyspieszenie metabolizmu. Oprócz tego doprowadzają do tego, że organizm wchłania mniejszą ilość tłuszczów z pokarmu. Zatem, kiedy zależy Ci na tym, aby stracić zbędne kilogramy, to zielona herbata może wspomóc odchudzanie. Prowadzi także do zmniejszenia apetytu, dlatego nie kusi Cię podjadanie między posiłkami.
Oczywiście nie załatwi wszystkiego. W końcu utrata kilogramów to znacznie bardziej złożony proces, wymagający zbilansowane diety oraz rozpoczęcia aktywności fizycznej.
Zmniejsza ryzyko raka czy zawału
Dzięki temu, że zielona herbata stanowi także źródło przeciwutleniaczy, to uznawana jest za wsparcie, zmniejszające ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty czy jelita grubego. Jest odpowiedzialna za usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się właśnie do powstania nowotworów.
Oprócz tego powoduje także zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby wieńcowe oraz wystąpienia zawału czy nawet udaru.
Zielona herbata a ciśnienie
Wiele się mówi o tym, jak znacząco może wpływać picie zielonej herbaty właśnie na choroby układu krążenia. Jeśli pijesz ją regularnie, możesz nawet ochronić się przed nadciśnieniem.
Jeśli już wystąpiły u Ciebie objawy nadciśnienia, to wiedz, że zielona herbata może też skutecznie je zmniejszyć. Jednak oczywiście nie rezygnuj też z leków, jeśli lekarz Ci je zapisał.
Zielona herbata i parzenie, od którego wszystko zależy
Wszystkie właściwości zielonej herbaty brzmią bardzo kusząco, prawda? Jednak tak naprawdę nie każda osoba, która ją pije, może czerpać takie korzyści. Dlaczego? Otóż nadal zdecydowana większość osób źle ją parzy. Wszystko to sprawia, że jej działanie zostaje znacząco osłabione.
Oto 4 ważne zasady parzenia zielonej herbaty:
- Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni C. Najlepiej zmieścić się w przedziale 70-90 stopni C. Wyższa temperatura sprawi, że mikstura stanie się gorzka, a właściwości lecznicze się osłabią.
UWAGA! Aby zagotowana woda osiągnęła ok. 90 stopni Celsjusza, powinna postać bez przykrycia przez ok. 4 minuty.
- Wsyp na sitko lub bezpośrednio do filiżanki susz według zaleceń producenta. Zazwyczaj to ok. 1 łyżeczka.
- Wlej wodę i przykryj herbatę talerzykiem lub spodkiem.
- Czas parzenia zielonej herbaty zależy od Twoich preferencji. Krótkie parzenie, trwające 3 minuty sprawi, że napój zyska dodatkowe właściwości energetyczne i pobudzające. Podczas dłuższego parzenia, trwającego ok. 5 minut, staniesz się bardziej zrelaksowany. Jednak może spowodować to również, że mikstura stanie się gorzka.
Na co jest zielona herbata? Podsumowanie
Skoro teraz już znasz właściwości zielonej herbaty i wiesz, jak prawidłową ją wykonać, to powinieneś lub powinnaś przejść do najważniejszego punktu — spróbowania jej. W specjalistycznych sklepach stacjonarnych czy internetowych, a często także w dyskontach możesz znaleźć wiele różnych rodzajów zielonych herbat. Wypróbuj różne, aby odkryć swój ulubiony smak. Często do uzyskania bardziej wyrazistego aromatu dodawane są skórki pomarańczy, cytryny, kawałki opuncji czy nawet maliny. Wybór jest naprawdę ogromny. Nie stawiaj na najtańsze produkty, gdyż wyróżniają się gorszą jakością. Dobrym rozwiązaniem są liściaste herbaty zielone, zamiast tych w torebkach.
Powodzenia w poszukiwaniu idealnego smaku zielonej herbaty!