Zimowy krem z batatów i soczewicy z nutką chilli
Krem z batatów i soczewicy, to nowy pomysł w mojej kuchni. Rozgrzewająca,aromatyczna zupa, idealna na chłodne dni! Doskonale sycąca.Wszystkim domownikom bardzo smakowała,
Więc zachęcam Was do wypróbowania…:)
Składniki: (na 4 porcje)
- 2 bataty
- 180 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 6 szklanek bulionu
- Imbir (kawałek)
- 1 mała papryczka chilli
- Natka pietruszki ,sól
Przygotowanie:
Gotujemy domowy bulion.Przepis na Domowy Bulion W dużym garnku na maśle klarowanym smażymy pokrojoną cebulę oraz bataty w kawałkach.Gdy będą dobrze zeszklone dodajemy soczewice i zalewamy bulionem.Wszystko gotujemy aż bataty i soczewica będą miękkie.Do zupy dodajemy imbir i papryczkę chili.Doprawiamy w razie konieczności.Wszystko przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
1 porcja to: 329,8 kcal \ B – 14,6 g \ W – 52,2 g \ T – 8,6 g \ BŁ – 5,9g