Zupa krem z cukinii i jarmużu z chrupiącymi grzankami
Gęste, kremowe zupy z różnych warzyw idealnie pasują do jesiennego menu, kiedy tak łatwo o infekcję czy przeziębienie. Gdy za oknem coraz chłodniej i deszczowo szukamy pomysłów na ciepłe posiłki, które nas rozgrzeją i sprawią, że poczujemy się lepiej. Dzisiejsza aromatyczna zupa krem na bazie cukinii sprawdzi się tu idealnie.
Jej zaletą jest to, że można ją ugotować w większej ilości bowiem jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu niż na świeżo. Kiedy następnego dnia będziemy wracać z pracy zmęczeni i zmarznięci zupa będzie już na nas czekała…:)Wystarczy tylko odgrzać.
Składniki: 4-5 porcji
- 2 średnie cukinie (1200g)
- 3 garście jarmużu ( 75 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. W garnku na rozgrzanej oliwie (lub maśle klarowanym) podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cukinię oraz jarmuż ( bez zdrewniałych łodyg).
3. Smażymy chwilę i zalewamy domowym, esencjonalnym bulionem (przepis tutaj)
4. Gotujemy wszystko przez 20 minut, od momentu zagotowania.
5. Doprawiamy solą,świeżo zmielonym pieprzem oraz 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.
6. Blendujemy na jednolitą, gładką masę.
7. Zupę podajemy z keksem śmietany oraz ze świeżymi, chrupiącymi grzankami. Przepis na nie znajdziecie poniżej.
1 porcja zupy zawiera ok. 190 kcal
Domowe grzanki czosnkowe.
Składniki:
- 1 bagietka lub inne dowolne pieczywo
- 30 g miękkiego masła
- 1 duży ząbek czosnku, starty
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
Masło wymieszaj z solą morską oraz czosnkiem. Pieczywo pokrój na kromeczki. Każdą kromkę posmaruj masłem z obu stron. Kromeczki pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-10 minut. Grzanki powinny być ładnie zrumienione. Obserwujemy je w trakcie pieczenia i wydłużamy czas jeśli to konieczne.
Smacznego:)