Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Zupa krem z cukinii i jarmużu z chrupiącymi grzankami

Gęste, kremowe zupy z różnych  warzyw idealnie pasują do jesiennego menu, kiedy tak łatwo o infekcję czy przeziębienie. Gdy za oknem coraz chłodniej i deszczowo szukamy pomysłów na ciepłe posiłki, które nas rozgrzeją i sprawią, że poczujemy się lepiej. Dzisiejsza aromatyczna zupa krem na bazie cukinii sprawdzi się tu idealnie.

Jej zaletą jest to, że można ją ugotować w większej ilości bowiem jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu niż na świeżo. Kiedy następnego dnia będziemy wracać z pracy  zmęczeni i zmarznięci zupa będzie już na nas czekała…:)Wystarczy tylko odgrzać.

Składniki: 4-5 porcji

  • 2 średnie cukinie (1200g)
  • 3 garście jarmużu ( 75 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. W garnku na rozgrzanej oliwie (lub maśle klarowanym) podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.

2. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cukinię oraz jarmuż ( bez zdrewniałych łodyg).

3. Smażymy chwilę i zalewamy domowym, esencjonalnym bulionem (przepis tutaj)

4. Gotujemy wszystko przez 20 minut, od momentu zagotowania.

5. Doprawiamy solą,świeżo zmielonym pieprzem oraz 1 łyżeczką gałki muszkatołowej.

6. Blendujemy na jednolitą, gładką masę.

7. Zupę podajemy z keksem śmietany oraz ze świeżymi, chrupiącymi  grzankami. Przepis na nie znajdziecie poniżej.

1 porcja zupy zawiera ok. 190 kcal

Domowe grzanki czosnkowe.

Składniki:

  • 1 bagietka lub inne dowolne pieczywo
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 duży ząbek czosnku, starty
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

Masło wymieszaj z solą morską oraz czosnkiem. Pieczywo pokrój na kromeczki. Każdą kromkę posmaruj masłem z obu stron. Kromeczki pokrój w kostkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-10 minut. Grzanki powinny być ładnie zrumienione. Obserwujemy je w trakcie pieczenia i wydłużamy czas jeśli to konieczne.

Smacznego:)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments