Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

czym słodzić zamiast cukrem

Czym słodzić zamiast cukrem? Odkryj zdrowe zamienniki cukru

Cukier określany jest jako biała śmierć, która w ostatnich czasach otacza nas z każdej strony. Od dziecka spożywamy ogromne ilości cukru — w słodyczach, pieczywie, koncentratach, gotowych daniach, sokach czy wodach smakowych. Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, musisz jak najszybciej to ograniczyć. Już teraz dowiedz się, czym słodzić zamiast cukrem w różnych sytuacjach i jaki jest najzdrowszy zamiennik cukru.

4 zamienniki cukru — czym słodzić zamiast cukrem?

Miód

Zastanawiasz się, czym słodzić, aby zmniejszyć ilość spożywanego cukru? Dobrym wyborem może być miód. Tym bardziej że obecnie na rynku dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów tego produktu — chętnie wybierane są miody akacjowe, lipowe czy wielokwiatowe.

Jeżeli zastanawiasz się, czym słodzić herbatę, zamiast cukrem, to warto właśnie wskazać na miód. Jednak bardzo ważne jest to, żeby nie przesadzić z jego ilością. Zdecydowanie wystarczy łyżeczka miodu. Nie dokładaj miodu do gorącej herbaty — poczekaj, aż lekko ostygnie, najlepiej, żeby jej temperatura spadła poniżej 45 st. C.

zdrowszy zamiennik cukru

Syrop daktylowy

Nie należy on do najzdrowszych zamienników białego cukru, ale zdecydowanie warto go rozważyć. Dlaczego? Przede wszystkim przekonuje swoimi wartościami oraz smakiem. W szczególności miłośnicy daktyli będą na pewno wyjątkowo zadowoleni.

Do zalet syropu daktylowego należy:

  • spora zawartość błonnika,
  • jest bogatym źródłem witaminy B3, ale też żelaza,
  • w składzie możesz znaleźć przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo.

Problem w tym, że cechuje się również tym, że zawiera w swoim składzie sporo cukrów prostych, więc nie należy przesadzić z ilością. Jednak raz na jakiś czas będzie miłą odmianą.

Ciekawostka! Wiesz, że możesz sam zrobić syrop daktylowy? To bardzo proste, bo wystarczy, że zalejesz daktyle gorącą wodę i po kilku minutach całość zmiksujesz.

Ksylitol

Często spotykany jest także pod nazwą cukier brzozowy. Naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach. Poza tym w niewielkich ilościach wytwarzają go także nasze jelita.

Poznaj najważniejsze zalety ksylitolu:

  • Ma aż 40% mniej kalorii niż biały cukier.
  • Jest słodki w smaku z lekko miętową nutą.
  • Ksylitol jest ceniony za niższy wskaźnik IG, dzięki czemu jest bezpieczny dla większości cukrzyków.
  • Ma właściwości bakteriobójcze.

Do tego, kiedy zastanawiasz się, czym słodzić na diecie napoje, przetwory bądź wypieki, to koniecznie zdecyduj się właśnie na ksylitol.

Erytrytol

Koniecznie nie sugerujcie się nazwą tego słodzidła! Wiele osób od razu zakłada, że erytrytol jest sztucznym cukrem, którego nie warto kupować. Jednak jest zupełnie inaczej! Specjaliści uznają, że erytrytol to najzdrowszy zamiennik białego cukru. W końcu jest on naturalnie pozyskiwany prosto z m.in. owoców. W większości sklepów możesz znaleźć przede wszystkim erytrytol wytworzony z drożdży, ale nic nie szkodzi, bo i tak jest wtedy bardzo zdrowy.

Co ciekawe erytrytol jest zdrowszy od ksylitolu głównie dlatego, że nie rozkłada się w organizmie, a zostaje po spożyciu w pełni wydalony. Ceniony jest również za to, że ma niski indeks glikemiczny i kaloryczny. To kolejna opcja, po którą mogą spokojnie sięgać diabetycy. Warto jednak zaznaczyć, że jest on odrobinę mniej słodki niż ksylitol i biały cukier.

Czym słodzić zamiast cukrem… Poznaj kilka ciekawych zamienników cukru

czym słodzić herbatę

Czym słodzić herbatę?

  • melasą,
  • miodem,
  • fruktozą,
  • ksylitolem,
  • syrop klonowy.

Czym słodzić kawę?

  • ksylitolem,
  • stewią,
  • brązowym cukrem,
  • fruktozą.

Czym słodzić zamiast cukrem na diecie?

  • stewią,
  • syropem daktylowym,
  • miodem,
  • melasą,
  • ksylitolem.

Czym zastąpić cukier w cieście?

  • miodem,
  • cukrem trzcinowym,
  • ksylitolem,
  • suszonymi owocami.

Dlaczego cukier jest taki zły?

Zła sława białego cukru nie bierze się znikąd. Otóż w rzeczywistości jest on pozbawiony jakichkolwiek wartości odżywczych i wyróżnia się naprawdę bardzo wysokim wskaźnikiem IG. Przez to, że biały cukier jest dostępny w każdym sklepie, tak wiele osób go kupuje i używa go lekką ręką w trakcie przygotowywania wypieków i posiłków. W dodatku jest też stosunkowo tani, przynajmniej kiedy porówna się jego cenę do ksylitolu. Warto podkreślić, że spożywanie cukru tego rodzaju w szczególności sprzyja rozwojowi próchnicy na zębach. Poza tym zwiększa ryzyko nadciśnienia, otyłości oraz cukrzycy.

czym słodzić

Alternatywy czy ograniczenie cukru?

Musisz zdawać sobie sprawę z tego, że przez to, w jak wielu produktach cukier został ukradkiem dodany, nie wystarczy zastąpienie 1:1 produktów, będących tzw. słodzidłami. Istotne jest, aby iść o krok dalej i wręcz ograniczyć jego spożywanie. Czasem rozwiązaniem będzie jedzenie mniejszej ilości ciast, picie gorzkiej herbaty czy może przerzucenie się np. na herbatę miętową.

Każda zmiana nawyków jest tutaj ważna. Oczywiście na samym początku możesz rozpocząć od tego, aby dowiedzieć się, czym słodzić zamiast cukrem, ale trzymam kciuki, że pójdziesz jeszcze o krok dalej. Zyskaj też więcej informacji na temat diety cukrzycowej.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments