Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Domowy krem czekoladowy z awokado

10

bardzo łatwe

2

Domowy krem czekoladowy

Uwielbiasz czekoladowe desery, ale chcesz jednocześnie dbać o zdrowie i swoją sylwetkę? Wypróbuj mój najlepszy przepis na  domowy krem czekoladowy z awokado. Przygotujesz go dosłownie w 5 minut:)

Pyszny i zdrowy deser czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego).

Co Ci zapewni domowy krem czekoladowy z awokado?

Przede wszystkim zdrowe tłuszcze! W głównej mierze są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. NNKT,odpowiadające bezpośrednio za sprawnie funkcjonujący układ hormonalny. Awokado składa się w 20-30% z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-9. Zawiera również w idealnej proporcji kwasy tłuszczowe Omega-3 do Omega-6. Ponadto owoc ten działa silnie przeciwzapalnie dzięki obecności resolwin i protektyn. To naturalne lipidy wytwarzane przez nasz organizm z kwasów tłuszczowych Omega 3. Substancje te wykazują działanie podobne do leków przeciwbólowych uśmierzających ból towarzyszący stanom zapalnym. Działają na receptory w rdzeniu kręgowym i zapobiegają przewlekłemu bólowi w wielu chorobach.

Ale to nie koniec zalet. Tłuszcz w awokado jest też lekkostrawny. Polecam go osobom, które potrzebują tłuszczów, ale źle znoszą większość tłustych pokarmów. U takich ludzi ten wyjątkowy owoc jest dobrze tolerowany.

Ponadto awokado zawiera:

  • Witaminy A, E, K rozpuszczalne w tłuszczach ‒w tym owocu bardzo dobrze przyswajalne.
  • Witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy.
  • Składniki mineralne i pierwiastki śladowe: magnez, miedź, fosfor, mangan,cynk.
  • Kwas foliowy – niezbędny dla kobiet w ciąży, w profilaktyce wad rozwojowych płodu oraz do produkcji tzw. hormonów szczęścia, czyli serotoniny i noradrenaliny. Hormony te sprawiają, że mamy lepszy nastrój, jesteśmy zrelaksowani i uspokojeni.
  • Przeciwutleniacze – w tym glutation,działające antynowotworowo, wspierające prawidłową pracę układu odpornościowego.
  • Luteinę i zeaksantynę, które chronią wzrok przed m.in.pojawiającą się z wiekiem zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Potas, który wraz z korzystnymi tłuszczami skutecznie obniża ciśnienie krwi u chorych na nadciśnienie tętnicze.
Brak ocen

Składniki

Porcje
1 dojrzałe awokado
2łyżeczki gorzkiego kakao
1 dojrzały banan
2łyżki mleka roślinnego
szczypta soli morskiej
opcjonalnie do podania: ziarenka granatu

Informacje żywieniowe

Przygotowanie

1.

KROK 1

Dojrzałe awokado obieramy i pozbawiamy pestki. Miąższ przekładamy do blendera wraz z bananem, mlekiem oraz kakao.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą oraz gładką masę.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Gotowy krem czekoladowy przekładamy do pucharków. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami – ziarenkami granatu, kawałkami owoców, nasionami i/lub orzechami.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *