Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami

40

bardzo łatwe

2

Jeśli masz ochotę na zdrową i pełną warzyw zupę, a jednocześnie szukasz alternatywy dla tradycyjnej pomidorowej to przygotuj jej  pikantną, nieco odmienioną wersję!

Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami jest przepyszna, sycąca i w 100% wegańska. Nie posiada ani grama mięsa, za to wiele cennych i wartościowych składników, które odżywią i wzmocnią Twój organizim. Doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej. Zupa idealna do zabrania do pracy, jak i do podania w formie ciepłej kolacji.

Porcja zupy z soczewicy i pomidorów zawiera ok. 210 kcal i aż 14 g białka!

Smacznego 🙂

Brak ocen

Składniki

Porcje
1szklanka Soczewicy czerwonej
1 Cebula
2ząbki czosnku
1Puszka pomidorów krojonych
1łyżka koncentratu pomidorowego
1 marchew
1 pietruszka korzeń
2łodygi selera naciowego
4szklanki bulionu warzywnego
1 ziemniak
2łyżki oliwy z oliwek
szczypta curry, kminu rzymskiego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, papryka słodka
sól, sok z cytryny, chilli
Przyprawy
szczypta kminku

Informacje żywieniowe

214 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
14 g BIAŁKO OGÓŁEM
7,1g TŁUSZCZ
45 g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego pozbawić włókien i pokroić na małe kawałki. Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku. Do przyrumienionej cebuli dodać warzywa, bulion oraz suchą soczewicę. Gotować ok 20 minut. Następnie wlać pomidory z puszci i przecier. W razie potrzeby można dodać bulionu. Doprawić zmielonym kminem rzymskim, kolendrą, curry, papryką w proszku oraz solą i chilli. Dodać sok z cytryny, wymieszać i gotowe :)
Oznacz jako wykonane
2.

Oznacz jako wykonane

Uwagi

Uwaga do przygotowania / notatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *