Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami
Jeśli masz ochotę na zdrową i pełną warzyw zupę, a jednocześnie szukasz alternatywy dla tradycyjnej pomidorowej to przygotuj jej pikantną, nieco odmienioną wersję!
Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami jest przepyszna, sycąca i w 100% wegańska. Nie posiada ani grama mięsa, za to wiele cennych i wartościowych składników, które odżywią i wzmocnią Twój organizim. Doskonale sprawdzi się na diecie odchudzającej. Zupa idealna do zabrania do pracy, jak i do podania w formie ciepłej kolacji.
Porcja zupy z soczewicy i pomidorów zawiera ok. 210 kcal i aż 14 g białka!
Smacznego 🙂
Brak ocen
Składniki
Porcje
1szklanka Soczewicy czerwonej | |
1 Cebula | |
2ząbki czosnku | |
1Puszka pomidorów krojonych | |
1łyżka koncentratu pomidorowego | |
1 marchew | |
1 pietruszka korzeń | |
2łodygi selera naciowego | |
4szklanki bulionu warzywnego | |
1 ziemniak | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
szczypta curry, kminu rzymskiego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, papryka słodka | |
sól, sok z cytryny, chilli |
Przyprawy
szczypta kminku |
Informacje żywieniowe
214 kcal
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
14 g
BIAŁKO OGÓŁEM
7,1g
TŁUSZCZ
45 g
WĘGLOWODANY OGÓŁEM
Przygotowanie
1.
KROK 1
Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego pozbawić włókien i pokroić na małe kawałki. Posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie w garnku. Do przyrumienionej cebuli dodać warzywa, bulion oraz suchą soczewicę. Gotować ok 20 minut. Następnie wlać pomidory z puszci i przecier. W razie potrzeby można dodać bulionu. Doprawić zmielonym kminem rzymskim, kolendrą, curry, papryką w proszku oraz solą i chilli. Dodać sok z cytryny, wymieszać i gotowe :)
Oznacz jako wykonane
2.
Oznacz jako wykonane
Uwagi
Uwaga do przygotowania / notatka
Dodaj komentarz