Gryczany makaron z cukinią w sosie curry
Gryczany makaron z cukinią w sosie curry. Takie dania bardzo lubię. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przyrządzać makarony z dodatkiem rozmaitych warzyw. Jesień za oknem, a więc sezon na dynię, cukinię czy paprykę w pełni otwarty. O tej porze roku warzywa te są najwartościowsze. Dziś pomył na obiad z cukinią. W połączeniu z pełnoziarnistym makaronem i śmietanowym sosem curry smakuje znakomicie:)
Smacznego:)
Brak ocen
Składniki
Porcje
200g makaronu gryczanego ( lub durum) | |
400g piersi kurczaka | |
1,5 łyżeczki przyprawy curry | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
2 ząbki czosnku | |
1 cebula | |
1 łyżka masła | |
2 średnie cukinie | |
4 łyżki śmietany 18% | |
bazylia, sól, pieprz |
Informacje żywieniowe
598 kcal
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
42 g
BIAŁKO OGÓŁEM
22 g
TŁUSZCZE
58 g
WĘGLOWODANY OGÓŁEM
Przygotowanie
1.
KROK 1
Makaron gotujemy zgodnie z opisem al dente.
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki.
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 2
Do mięsa dodajemy 2 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Podany przepis zawiera 3 porcje dania.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 3
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
Kiedy cebula zeszkli się dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
W chwili gdy cukinia zmieni kolor i zmięknie dodajemy filet z kurczaka i smażymy, aż się zarumieni.
Oznacz jako wykonane
4.
KROK 4
Dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko razem i zagotowujemy.
Na ugotowany makaron wykładamy sos. Dekorujemy zieleniną.
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz