Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Kotlety rybne z kolendrą

15 min + czas pieczenia

średnie

4

Dziś będzie fleksitariańsko – KOTLETY RYBNE Z KOLENDRĄ. Domownicy się ucieszą. Po wakacyjnych dietetycznych wojażach już chyba każdy zatęsknił za domowym lekkim obiadem. Oczywiście koniec urlopu nie oznaczana, że musimy od razu przestawić się na jedzenie samych warzyw 🙂

Kotlety mielone zna chyba każdy. Sposobów ich przyrządzenia jest wiele. Każdy ma swój przepis i każdy z nich jest najlepszy i ten jedyny. W naszym domu “mielone” również często gości na stole, jednak najczęściej wybieramy zdrowsze wersje kotletów klasycznych. Ja wybieram zawsze opcje najmniej czasochłonne czyli mielone upieczone w piekarniku. Tak jak dzisiejsze kotlety rybne z kolendr! Dlatego, że są znacznie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych i nie obciążają układu pokarmowego. Najzdrowsze kotlety będą z mięsa kurczaka, indyka, szynki wieprzowej oraz kotlety rybne. Pamiętajcie, że kotlety zawsze przygotowujemy z mięsa dobrej jakości! bo od niego zależy wartość odżywcza dania. Najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić samodzielnie. Zgodnie z zasadą „wiem co jem” i wtedy jesteśmy pewni, że zjadamy zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

A teraz zapraszam do przygotowania dzisiejszych kotletów rybnych z kolendrą. Kotleciki wychodząchrupiące i rumiane, są aromatyczne i bardzo pożywne. Bogate w pełnowartościowe białko, jod i korzystne dla zdrowia kwasy Omega 3. To idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Można je również przyrządzić w formie bez pszenicy, przeczytaj uwagi pod przepisem.

Do przepisu na kotlety rybne z kolendrą z piekarnika użyj dobrej jakości ryby, najlepiej dorsza, miruny lub mintaja, ew. morszczuk się sprawdzi. Mięso nie powinno zawierać ości ani skóry. Najlepszym wyborem będą świeże filety lub polędwiczki większych ryb. Jeśli akurat nie masz świeżej ryby możesz użyć mrożonej. Trzeba ją wcześniej rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. W tym wypadku sprawdź też koniecznie czy nie ma ości.

SMACZNEGO😋

Brak ocen

Składniki

Porcje
500g fileta z dorsza bez skóry
1szt czerstwa bułka
1szt jajko
1szt cebula
2ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej kolendry
sól/pieprz /przyprawa do ryb
bułka tarta
oliwa do smażenia

Informacje żywieniowe

158 kcal KALORIE
19 g BIAŁKO
8 g TŁUSZCZE
9 g WĘGLOWODANY

Przygotowanie

1.

KROK 1

Bułkę pszenną najlepiej czerstwą namocz wodzie, w mleku lub bulionie drobiowym
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Fileta z ryby umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Do zmielonego mięsa ryby dodaj namoczoną i bardzo dokładnie odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę. Następnie wbij jedno jajko. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i startą na tarce cebulę. Przypraw solą,pieprzem i łyżeczką przyprawy do ryb. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Z masy rybnej uformuj średniej wielkości, płaskie kotlety. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kotleciki i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz 20-25 minut z właczoną funkcją termoobiegu. W razie konieczności można wydłużyć czas pieczenia.
Oznacz jako wykonane
5.

KROK 5

Kotleciki idealnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami oraz mizerią z ogórków. Smacznego życzę:)
UWAGA! Osoby na diecie bez pszenicy powinny zastąpić bułkę pszenną w kotletach mielonych - płatkami owsianymi. Na 500g mięsa drobiowego lub wieprzowego używamy ok.3-4 łyżek płatków owsianych. W przypadku ryb może być potrzebne nieco więcej płatków. Panierkę zastępujemy mąką ryżową lub żytnią.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *