Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

30 - 40

bardzo łatwe

4

makaron z tuńczykiem w sosie smietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym – danie z kategorii „ zrób na dwa dni i miej w zanadrzu do odgrzania”. Smakuje obłędnie każdemu domownikowi, dzieci też uwielbiają😋👌 Posiada niski indeks glikemiczny więc doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka, insulinoopornych czy NT. Obiad prosty i szybki w przygotowaniu, na drugi dzień wystarczy odgrzać w mikrofali i gotowe!

Brak ocen

Składniki

Porcje
250g Makaronu pełnoziarnistego typu świderki
1 brokuł ( 500g)
2opakowania tuńczyka w sosie własnym ( 1szt to 130g)
1 duża cebula (100g)
30g łuskanych pestek dyni
200g śmietany jogurtowej
3łyżki oliwy z oliwek
3ząbki czosnku (15g)
sól himalajska, pieprz świeżo zmielony

Informacje żywieniowe

527 kcal WARTOŚC ENERGETYCZNA
32g BIAŁKO OGÓŁEM
20g TŁUSZCZE
56g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

Brokuł podzielić na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie lub na parze. Pestki dyni delikatnie upraż na rozgrzanej, suchej patelni.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj odsączonego z wody tuńczyka i wymieszaj. Całość podsmaż przez około 7- 8 minut. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj ponownie.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Do ugotowanego wcześniej makaronu dodaj ugotowane różyczki brokuła, pestki dyni oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po ugotowaniu.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *