Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Panna cotta na Skyrze- dietetyczny deser

Panna cotta na Skyrze

Panna cotta na Skyrze- dietetyczny deser podczas odchudzania.

Słowo „dieta” niejednokrotnie kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami i restrykcjami w codziennym jadłospisie. I tu Was pocieszę! To na szczęście błędne myślenie 🙂 Na odstępstwa dietetyczne można sobie pozwolić i jeszcze do tego schudnąć, ale należy pamiętać, aby zachować umiar i podejść zdroworozsądkowo.

Kiedy decydujemy się odżywiać bardziej zdrowo albo zrzucić kilka zbędnych kilogramów wcale nie  musimy na zawsze pożegnać się ze słodkim smakiem. Istnieje wiele dietetycznych deserów, które mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne słodkości. Wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby zwyczajny deser stał się niskokalorycznym fit smakołykiem.

Dietetyczne desery mają zdecydowanie mniej kalorii i tłuszczu, a także większą zawartość składników odżywczych korzystnie wpływających na proces odchudzania. Można je przygotować w dowolnej postaci. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Doskonale sprawdzą się tutaj sałatki owocowe, koktajle, a także desery na bazie jogurtów oraz fit ciasta. Nie stanowią one zagrożenia podczas odchudzania i z powodzeniem  możesz po nie sięgnąć, kiedy przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego lub masz gorszy dzień.

Dziś mam dla Was przepis na fit smakołyk, na który bez wyrzutów sumienia możecie sobie pozwolić podczas odchudzania. Będzie lekko, dietetycznie i smacznie. To włoska Panna cotta w odchudzonej wersji na Skyrze. Nie jest ona tak tłusta i kaloryczna jak jej klasyczna wersja na śmietanie kremówce. Użyty w przepisie Skyr to jogurt typu islandzkiego, warto mieć go w swojej kuchni. Ma bardzo wysoką zawartość białka i 0% tłuszczu. Przyrządzenie dzisiejszej panna cotty nie zajmuje dużo czasu, a dzieci ją wprost uwielbiają. To coś pysznego, co możesz przygotować dla wszystkich domowników 🙂

Brak ocen

Składniki

Porcje
500 g jogurtu naturalnego typu Skyr
1.5 łyżki ksylitolu
2łyżki żelatyny
250 g świeżych truskawek
1szt laska wanilii (ew. cukier waniliowy)
50 ml wody

Informacje żywieniowe

180 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
19 g BIAŁKO OGÓŁEM
5 g TŁUSZCZE
42 g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

Żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy kilka ziarenek wanilii i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy ksylitolem. Zimną żelatynę łączymy z jogurtem typu Skyr. Całość przekładamy do niewielkich pojemniczków. Do każdego pojemniczka wkładamy 1 lub 2 truskawki pokrojone w kawałki. Wciskamy je delikatnie w jogurt, tak aby się całkiem zanurzyły. Pojemniczki odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem kubeczek należy włożyć do ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć panna cotte. Wyłożoną panna cottę na talerzu polewamy musem truskawkowym. Dekorujemy listkami świeżej mięty Ps. Mus truskawkowy można dodatkowo przetrzeć przez sito zaraz po zblendowaniu, aby pozbyć się pestek.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *