Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Paprykowy kurczak z lubczykiem

30-40 min

średnie

3

Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu danie to mam coś dla Ciebie. Paprykowy kurczak z lubczykiem! 🙂Ten soczysty, idealnie doprawiony kurczak z dodatkiem lubczyku jest świetną propozycją na dietetyczny obiad. Mięso drobiowe, dzięki swojej delikatności dobrze komponuje się z warzywami, pikantnymi surówkami oraz ryżem. U mnie domownicy uwielbiają paprykowego kurczaka z pieczonymi, ziołowymi ziemniaczkami z piekarnika. Takie danie z pewnością każdemu przypadnie do gustu i na długo pozostawi uczucie sytości. Koniecznie wypróbujcie przepis. 🙂

Brak ocen

Składniki

Porcje
500g filetu z kurczaka
2łyżki oliwy z oliwek
3łyżki sosu sojowego
2ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz cayenne, pieprz czarny
1łyżka lubczyku
sól, pieprz

Informacje żywieniowe

220 kcal WARTOŚC ENERGETYCZNA
33g BIAŁKO OGÓŁEM
19g TŁUSZCZE
8,5g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki o grubości ok.1 cm. Jeżeli mamy grubsze rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z pozostałymi przyprawami i posiekanym lubczykiem.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej lub grillujemy do zarumienienia.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *