Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami

30

bardzo łatwe

10

Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami

Wegańskie kanapki nie muszą być trudne, a z dodatkiem takim jak dzisiejsza pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami będą nie tylko przepyszne, ale i bardzo odżywcze 🙂 Soczewica znakomicie zastępuje mięso i wędliny w posiłkach. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej ze względu na wysoką zawartość białka. 100g soczewicy zawiera 25g białka! To jedna z moich ulubionych roślin strączkowych – gotuje się ją szybko i nie wymaga wcześniejszego moczenia. Polecam osobom rozpoczynającym swoją przygodę z  roślinnym odżywianiem 🙂

Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami jest doskonałym  źródłem  organicznego wapnia, który jest przez nasz organizm całkowicie przyswajalny. Oprócz wapnia zawiera potas, kwas foliowy, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej na lekka kolację lub przekąskę w pracy. Można ją wykorzystać nie tylko jako smarowidło do pieczywa, ale również do tortilli, naleśników  lub jako dip do maczania warzyw. To skarbnica minerałów i witamin. Namawiam Was do wypróbowania 🙂

Brak ocen

Składniki

Porcje
1szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie cebule
150g pieczarek
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2łyżki oliwy z oliwek
10g czosnku
sól himalajska, pieprz
ulubione zioła

Informacje żywieniowe

45 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA (1 łyżka pasty)
3,1g BIAŁKO OGÓŁEM
1,1g TŁUSZCZE
7,9g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie - tak długo, aż woda będzie przeźroczysta. Ziarna zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

W tym czasie usmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulę oraz pieczarki. Dopraw solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem .
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Ugotowaną soczewicę zblenduj na gładką masę.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Następnie masę soczewicową połącz z podsmazonymi pieczarkami i cebulą. Dodaj sos sojowy, oliwę z suszonych pomidorów oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Wrzuć ulubione zioła ( u mnie bazylia i natka pietruszki). Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami najlepiej smakuje na wieloziarnistej bułeczce z ogórkiem kiszonym i natką pietruszki. Ps. Jeśli nie lubisz w pastach kawałków zblenduj wszystko na jednolitą masę.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *