Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami
Wegańskie kanapki nie muszą być trudne, a z dodatkiem takim jak dzisiejsza pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami będą nie tylko przepyszne, ale i bardzo odżywcze 🙂 Soczewica znakomicie zastępuje mięso i wędliny w posiłkach. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej ze względu na wysoką zawartość białka. 100g soczewicy zawiera 25g białka! To jedna z moich ulubionych roślin strączkowych – gotuje się ją szybko i nie wymaga wcześniejszego moczenia. Polecam osobom rozpoczynającym swoją przygodę z roślinnym odżywianiem 🙂
Pasta z soczewicy z cebulką i pieczarkami jest doskonałym źródłem organicznego wapnia, który jest przez nasz organizm całkowicie przyswajalny. Oprócz wapnia zawiera potas, kwas foliowy, żelazo, cynk, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej na lekka kolację lub przekąskę w pracy. Można ją wykorzystać nie tylko jako smarowidło do pieczywa, ale również do tortilli, naleśników lub jako dip do maczania warzyw. To skarbnica minerałów i witamin. Namawiam Was do wypróbowania 🙂
Składniki
Porcje
1szklanka czerwonej soczewicy | |
2 średnie cebule | |
150g pieczarek | |
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
10g czosnku | |
sól himalajska, pieprz | |
ulubione zioła |
Dodaj komentarz