Sałatka z fetą i ziołowym dressingiem
Sałatka z fetą i ziołowym dressingiem.
Sałatki do pracy zamiast kanapek to znakomity pomysł na zdrowy i smaczny lunch. Jeśli jednak brakuje Ci pomysłów, z jakich składników można by przyrządzić szybką i prostą sałatkę do pracy, to dziś przychodzę do Ciebie z inspirującym przepisem. Przygotowanie zajmie Ci chwilę, a Twój lunch będzie obfitował w wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Niski indeks glikemiczny sałatki zapewni wysoki poziom energii na wiele godzin. Przepis idealny w insulinooporności i cukrzycy:)
Koniecznie sprawdź moje pozostałe przepisy!
Brak ocen
Składniki
Porcje
50g sałaty lub mix sałat | |
40g awokado | |
50g cebuli czerwonej | |
50g papryki czerwonej | |
50g papryki żółtej | |
1szt pomidor | |
7 szt czarnych oliwek | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
1łyżka soku z limonki | |
5g miodu | |
1łyżeczka słonecznika | |
50 g ogórka zielonego | |
5g musztardy | |
sól, pieprz, zioła prowansalskie |
Informacje żywieniowe
252 kcal
KALORIE
5,5 g
BIAŁKO
14 g
TŁUSZCZE
20 g
WĘGLOWODANY
Przygotowanie
1.
KROK 1
Przygotuj Dressing :
Wyciśnij sok z cytryny i połącz go z łyżką wody. Dodaj do niego oliwę, naturalny płynny miód, musztardę, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.W razie konieczności dodaj jeszczę odrobinę wody.
Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 2
Sałatę umyj,osusz i przełóż do szklanej miski. Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora, paprykę czerwoną i żółtą, awokado i zielonego ogórka. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Posyp uprażonym wcześniej słonecznikiem. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 3
Po wierzchu posyp pokruszonym lub pokrojonym serem Feta i ziołami prowansalskimi. Na koniec polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z ubionym pieczywem.
Oznacz jako wykonane
4.
KROK 4
Dodaj pokrojone oliwki, wymieszaj z sosem, który pozostał. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz