Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Sałatka z kurczakiem z nutką bazylii i parmezanem

Sałatka z kurczakiem z nutką bazylii i parmezanem

Sałatki często goszczą w moim dietetycznym menu oraz w jadłospisach, które dla Was piszę każdego dnia. Dzisiejsza sałatka z kurczakiem z nutką bazylii i parmezanem to jeden z dietetycznych hitów, który zawsze Wam smakuje i często o nią pytacie. Dlatego dziś na blogu umieszczam właśnie ten przepis.

Doskonale sprawdzi się jako lunchbox do pracy lub lekka kolacja. Składniki sałatki możesz dowolnie modyfikować i jeśli nie masz akurat roszponki możesz użyć dowolnych sałat, a kurczaka można zastąpić np. wędliną, jajkiem czy rybą.

Ja najczęściej wykorzystuję w sałatkach indyka lub kurczaka tak jak w dzisiejszym przepisie, ale nie tylko… Lubię także wzbogacać ich smak różnego rodzaju serami, owocami morza lub soją.

Jeśli mam ochotę jakąś sałatkę przygotować nie muszę się długo zastanawiać, co by tu zrobić? Spontanicznie otwieram lodówkę, wyjmuję 3-4 dowolne składniki, łączę je i doprawiam odpowiednio, aby wydobyć smak. I gotowe!

Właśnie takim sposobem powstał dzisiejszy kurczak z rukolą i parmezanem. Prosto, zdrowo i smacznie…:)

Brak ocen

Składniki

Porcje
100g roszponki lub szpinaku
120 g filetu z kurczaka
20 g sera Parmezan
1łyżka uprażonego słonecznika
0.8łyżki oliwy z oliwek
słodka papryka, w proszku, oregano, tymianek
Dressing
2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem
2łyżki wody
1łyżka sosu sojowego
1łyżka posiekanego koperku
1łyżeczka musztardy
1łyżka soku z cytryny
bazylia, pieprz

Przygotowanie

1.

KROK 1

Wszystkie składniki dressingu mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na średnie kawałki. Następnie mięso przyprawiamy solą himalajską, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką, oregano oraz tymiankiem.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy mięso z obu stron na rumiano i pozostawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Do miski przekładamy osuszoną roszponkę lub dowolny mix sałat. Dodajemy uprażony słonecznik oraz upieczonego kurczaka. Całość posypujemy parmezanem w płatkach lub innym startym serem, który masz w lodówce Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy z chrupiącymi grzankami. Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje sałatki.
Oznacz jako wykonane
5.

Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *