Waniliowe placuszki z serka wiejskiego

30

łatwe

4

Waniliowe placuszki z serka wiejskiego to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!

Wychodzą rumiane, wspaniale pachną wanilią i są bardzo pożywne – idealne dla całej rodziny!

Życzę smacznego 😋

Brak ocen

Składniki

Porcje
2szt serka wiejskiego ( 200 g )
1szklanka mąki orkiszowej typ 700
2 jajka (rozmiar L)
2łyżki cukru waniliowego
2łyżeczki proszku do pieczenia
120g dowolnych owoców (jagody, borówka, truskawka Itp)
olej roślinny do smażenia

Informacje żywieniowe

379 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
19 g BIAŁKO OGÓŁEM
14 g TŁUSZCZ
43 g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

Krok 1

Do naczynia wbij jajka ( powinny być o temperaturze pokojowej) i wsyp 2 łyżki cukru waniliowego. Jajka z cukrem napusz delikatnie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej.
Oznacz jako wykonane
2.

Krok 2

Mąkę orkiszową przesiej przez sito i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz mąki orkiszowej możesz użyć pszennej lub żytniej. Mąkę wsyp do rozmieszanych jaj. Dodaj 2 świeże odsączone serki wiejskie o pojemności 200g. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, do połączenia składników.
Oznacz jako wykonane
3.

Krok 3

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia (u mnie rzepakowy, ale kokosowy lub masło klarowane też będzie ok). ,
Oznacz jako wykonane
4.

Krok 4

Na dobrze nagrzaną patelnię kładź po pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka. Placki smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony). Druga strona smaży się trochę krócej.
Oznacz jako wykonane
5.

Krok 5

Gorące waniliowe placki podawaj z dowolnymi owocami np. z borówką, maliną lub truskawką. Możesz dodatkowo polać syropem z agawy lub miodem, posypać orzechami i cynamonem.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *