Waniliowe placuszki z serka wiejskiego
Waniliowe placuszki z serka wiejskiego to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
Wychodzą rumiane, wspaniale pachną wanilią i są bardzo pożywne – idealne dla całej rodziny!
Życzę smacznego 😋
Brak ocen
Składniki
Porcje
2szt serka wiejskiego ( 200 g ) | |
1szklanka mąki orkiszowej typ 700 | |
2 jajka (rozmiar L) | |
2łyżki cukru waniliowego | |
2łyżeczki proszku do pieczenia | |
120g dowolnych owoców (jagody, borówka, truskawka Itp) | |
olej roślinny do smażenia |
Informacje żywieniowe
379 kcal
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
19 g
BIAŁKO OGÓŁEM
14 g
TŁUSZCZ
43 g
WĘGLOWODANY OGÓŁEM
Przygotowanie
1.
Krok 1
Do naczynia wbij jajka ( powinny być o temperaturze pokojowej) i wsyp 2 łyżki cukru waniliowego. Jajka z cukrem napusz delikatnie przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej.
Oznacz jako wykonane
2.
Krok 2
Mąkę orkiszową przesiej przez sito i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz mąki orkiszowej możesz użyć pszennej lub żytniej. Mąkę wsyp do rozmieszanych jaj. Dodaj 2 świeże odsączone serki wiejskie o pojemności 200g. Całość wymieszaj delikatnie łyżką, do połączenia składników.
Oznacz jako wykonane
3.
Krok 3
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia (u mnie rzepakowy, ale kokosowy lub masło klarowane też będzie ok). ,
Oznacz jako wykonane
4.
Krok 4
Na dobrze nagrzaną patelnię kładź po pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka. Placki smaż na średniej mocy palnika na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony). Druga strona smaży się trochę krócej.
Oznacz jako wykonane
5.
Krok 5
Gorące waniliowe placki podawaj z dowolnymi owocami np. z borówką, maliną lub truskawką. Możesz dodatkowo polać syropem z agawy lub miodem, posypać orzechami i cynamonem.
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz