Wege placki z cukinii i pora

30 - 40 minut

łatwe

3

Przepyszne, sycące wegetariańskie placki z cukinii i pora idealnie sprawdzą się na pełnowartościowy obiad. Przepis jest jak zawsze – super prosty! Placuszki wychodzą idealnie chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. 😍

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 cukinia (250g)
1 Por (230g)
4łyżki mąki orkiszowej
2 Jajka
3 łyżki mleka
1 pęczek koperku
2ząbki czosnku
sól himalajska, pieprz
zioła prowansalskie,
oliwa do smażenia

Informacje żywieniowe

188 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
8,5 g BIAŁKO OGÓŁEM
9,5 g TŁUSZCZ
25 g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

Krok 1

Cukinię umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć sito, posolić i pozostawić na ok. 30 minut, aby puściła sok . Cukinię dokładnie odcisnąć.
Oznacz jako wykonane
2.

Krok 2

Następnie dodać posiekaną cebulę, pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę, jogurt oraz jaja. Przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Dodać mąkę w takiej ilości, aby po wymieszaniu ciasto nie było zbyt luźne.
Oznacz jako wykonane
3.

Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzać oliwę. Niewielkie ilości ciasta nakładać łyżką i smażyć placuszki z obydwu stron, na złoty kolor. Placki na papierowym ręczniku odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oznacz jako wykonane
4.

Krok 4

Podawać z jogurtem, śmietaną lub ulubionymi sosami np. koperkowo – czosnkowym. Całość dekorujemy obficie zieleniną Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego i świeżym koperkiem.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *