Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Wilgotne ciasto korzenne – najlepsze!

20 min + czas pieczenia

średnie

Wilgotne ciasto korzenne - najlepsze!.

Wilgotne ciasto korzenne. Co powiecie na piernikowe ciasto do kawy?

Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie zawiera wyszukanych składników, a nieziemsko pachnie cynamonem i jest cudownie wilgotne. Delikatną i wilgotną strukturę zawdzięcza powidłom śliwkowym i dodatkowi naturalnego miodu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa własnej roboty.

Ciasto korzenne idealnie pasuje do niedzielnej kawy lub dobrej jakości herbaty, najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw. U nas gości często jako niedzielny deser – to ulubiony przepis całej rodziny, dzieci również go uwielbiają. Ciasto korzenne zawsze piekę w ten sam sposób i zawsze dobrze wychodzi. Dlatego szczerze Wam polecam!

Smacznego:)

3 from 1 Review

Składniki

Porcje
125g masła
180g ksylitolu
2łyżki miodu
2łyżki powideł śliwkowych
2łyżki przyprawy korzennej lub do piernika
1łyżeczka cynamonu
2łyżki gorzkiego kakao
2łyżeczki sody
250 ml mleka krowiego 3,2%
3szt jajka rozm. M
300g mąka pszenna

Informacje żywieniowe

348 kcal KALORIE w 100 g
4,2 g BIAŁKO w 100 g
15,8 g TŁUSZCZ w 100 g
45 g WĘGLOWODANY

Przygotowanie

1.

KROK 1

Piekarnik ustaw góra- dół bez termoobiegu i nagrzej do temperatury do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką np pszenną.Odłóż foremkę na bok.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy ksylitol i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, powidła śliwkowe, miód i kakao. Podgrzewaj jeszcze przez chwilkę na małej mocy palnika, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i odczekaj minutę. Wlej mleko, dodaj sodę oraz roztrzepane widelcem jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj łyżką – masa powinna się spienić. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę uprzednio przesianą przez sitko. Masę wymieszaj dokładnie aby nie było w niej grudek mąki.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Masę wylej do przygotowanej foremki keksowej i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobre.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Przestudzone ciasto korzenne polej polewą czekoladową przygotowaną według poniższego przepisu. Przepis na polewę czekoladową: W rondelku zagotuj śmietankę, odstaw z ognia, następnie dodaj połamaną na kosteczki lub posiekaną na kawałki czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Polewę wystudź i ​
Oznacz jako wykonane

1 Comment

  • XMC.PL

    Ten blog to niczym skarbiec wiedzy, a każdy wpis jest jak kolejna szkatułka pełna cennych myśli, z których autor potrafi wyciągnąć coś wyjątkowego, by oświetlić czytelnika nowym spojrzeniem na dane zagadnienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *