Wilgotne ciasto korzenne – najlepsze!
Wilgotne ciasto korzenne. Co powiecie na piernikowe ciasto do kawy?
Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie zawiera wyszukanych składników, a nieziemsko pachnie cynamonem i jest cudownie wilgotne. Delikatną i wilgotną strukturę zawdzięcza powidłom śliwkowym i dodatkowi naturalnego miodu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa własnej roboty.
Ciasto korzenne idealnie pasuje do niedzielnej kawy lub dobrej jakości herbaty, najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw. U nas gości często jako niedzielny deser – to ulubiony przepis całej rodziny, dzieci również go uwielbiają. Ciasto korzenne zawsze piekę w ten sam sposób i zawsze dobrze wychodzi. Dlatego szczerze Wam polecam!
Smacznego:)
3
from
1
Review
Składniki
Porcje
125g masła | |
180g ksylitolu | |
2łyżki miodu | |
2łyżki powideł śliwkowych | |
2łyżki przyprawy korzennej lub do piernika | |
1łyżeczka cynamonu | |
2łyżki gorzkiego kakao | |
2łyżeczki sody | |
250 ml mleka krowiego 3,2% | |
3szt jajka rozm. M | |
300g mąka pszenna |
Informacje żywieniowe
348 kcal
KALORIE w 100 g
4,2 g
BIAŁKO w 100 g
15,8 g
TŁUSZCZ w 100 g
45 g
WĘGLOWODANY
Przygotowanie
1.
KROK 1
Piekarnik ustaw góra- dół bez termoobiegu i nagrzej do temperatury do 180 stopni.
Keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką np pszenną.Odłóż foremkę na bok.
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 2
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy ksylitol i mieszamy.
Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, powidła śliwkowe, miód i kakao.
Podgrzewaj jeszcze przez chwilkę na małej mocy palnika, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i odczekaj minutę. Wlej mleko, dodaj sodę oraz roztrzepane widelcem jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszaj łyżką – masa powinna się spienić.
Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę uprzednio przesianą przez sitko. Masę wymieszaj dokładnie aby nie było w niej grudek mąki.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 3
Masę wylej do przygotowanej foremki keksowej i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobre.
Oznacz jako wykonane
4.
KROK 4
Przestudzone ciasto korzenne polej polewą czekoladową przygotowaną według poniższego przepisu.
Przepis na polewę czekoladową:
W rondelku zagotuj śmietankę, odstaw z ognia, następnie dodaj połamaną na kosteczki lub posiekaną na kawałki czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Polewę wystudź i
Oznacz jako wykonane
Ten blog to niczym skarbiec wiedzy, a każdy wpis jest jak kolejna szkatułka pełna cennych myśli, z których autor potrafi wyciągnąć coś wyjątkowego, by oświetlić czytelnika nowym spojrzeniem na dane zagadnienie.