Wilgotne ciasto korzenne – najlepsze!
Wilgotne ciasto korzenne. Co powiecie na piernikowe ciasto do kawy?
Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Nie zawiera wyszukanych składników, a nieziemsko pachnie cynamonem i jest cudownie wilgotne. Delikatną i wilgotną strukturę zawdzięcza powidłom śliwkowym i dodatkowi naturalnego miodu. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa własnej roboty.
Ciasto korzenne idealnie pasuje do niedzielnej kawy lub dobrej jakości herbaty, najlepiej z dodatkiem aromatycznych przypraw. U nas gości często jako niedzielny deser – to ulubiony przepis całej rodziny, dzieci również go uwielbiają. Ciasto korzenne zawsze piekę w ten sam sposób i zawsze dobrze wychodzi. Dlatego szczerze Wam polecam!
Smacznego:)
Składniki
Porcje
125g masła | |
180g ksylitolu | |
2łyżki miodu | |
2łyżki powideł śliwkowych | |
2łyżki przyprawy korzennej lub do piernika | |
1łyżeczka cynamonu | |
2łyżki gorzkiego kakao | |
2łyżeczki sody | |
250 ml mleka krowiego 3,2% | |
3szt jajka rozm. M | |
300g mąka pszenna |
Ten blog to niczym skarbiec wiedzy, a każdy wpis jest jak kolejna szkatułka pełna cennych myśli, z których autor potrafi wyciągnąć coś wyjątkowego, by oświetlić czytelnika nowym spojrzeniem na dane zagadnienie.