Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie

20 minut

łatwe

5

Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie
Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie

Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie znane są medycynie od wielu pokoleń. To napój na który warto zwrócić uwagę, zwłaszcza jeśli w naszej rodzinie występują choroby, mamy małe dzieci lub seniorów wśród bliskich. W mojej rodzinie tradycja przygotowywania zdrowego, pysznego zakwasu z buraków przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Kiszonki  w naszym domu należą do  ulubionych potraw.  Przygotowuję je z zamiłowaniem  od kilku lat.  Wykorzystuje do tego różne warzywa, w zależności od pory roku. Kiszonki są nie tylko niezwykle zdrowe, ale też bardzo łatwe do przygotowania. Moim ulubionym  i najcenniejszym warzywem do kiszenia są buraki. Dziś pokaże jak z nich przygotować, przepyszny i zdrowy zakwas.

Zakwas to najlepsza bomba odżywcza!

Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie opiera się na dostarczaniu naszemu organizmowi szeregu ważnych aktywnych biologicznie substancji.

To bogactwa kwasu mlekowego, cennych dla naszego zdrowia minerałów, witamin  oraz bakterii. Kiszenie buraków  polega  na przetwarzaniu zawartych w nich  cukrów prostych na  kwas mlekowy. Jest  to znany od wielu wieków sposób konserwowania żywności. Sprawia on, że buraki zamieniają się w bogate biologicznie pożywienie, które stoi na straży naszej naszej odporności i wspiera ją. Dzięki fermentacji ilość witaminy C oraz witamin z grupy B wzrasta w nich nawet dwukrotnie. Tak więc, gorąco zachęcam do skorzystania  z tych  buraczanych, cudownych właściwości. Zakwas świetnie nam posłuży, gdy dopadają nas do różnego rodzaju  infekcje. Pomoże w  odbudowaniu flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Szczególnie polecany jest w  okresie jesienno-zimowym oraz wiosną. Wspomaga wiosenne oczyszczanie organizmu. Przynosi bardzo dobre efekty w leczeniu  wielu schorzeń. Zakwas możemy wykorzystać do czerwonego barszczu, chłodnika czy po prostu pić z rana tuż po przebudzeniu, aby dodać sobie energii na cały dzień.

Zakwas z buraków zalecany jest :

  • w anemii,
  • w osteoporozie,
  • przy nadciśnieniu,
  • przy podwyższonym cholesterolu,
  • w zakwaszeniu organizmu,
  • dla osób po chemioterapii,
  • u pacjentóww okresie rekonwalescencji,
  • w schorzeniach przewlekłych związanych z krwią
  • w chorobach układu krążenia(zawał, udar),
  • dla kobiet w ciąży i po porodzie
  • łagodzą objawy menopauzy (bóle głowy, uderzenia gorąca,zmienność nastrojów)
  • w chronicznym zmęczeniu,przy  braku energii, w apatii
  • przy przewlekłym stresie

Ja najbardziej lubię wiosną lub jesienią przygotować sobie kilkutygodniową kuracje zakwasem. Łączę ją z wiosennym  oczyszczaniem organizmu. Piję szklaneczkę dziennie przed śniadaniem i bacznie obserwuję swój organizm. Powiem wam efekty są naprawdę zaskakujące! Czuję się wyraźnie lepiej, mam więcej energii, świetnie śpię. Skóra nabiera koloru, nie jest już taka szara po zimie.. Odkąd piję zakwas odkryłam też , że jestem znacznie bardziej produktywna. Pracując nieraz dłużej , nie odczuwam  przy tym znacznego spadku energii, jak to dawniej bywało. Zachęcam Was do przeprowadzenia sobie takiej kuracji,nic nie zaszkodzi ale na pewno pomoże!:)

Uwaga! Buraki nie są wskazane  dla osób z cukrzycą oraz w insulinooporności. Posiadają niestety wysoki indeks glikemiczny.

Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie

Poznaj cenne właściwości buraka:

  • buraki, podobnie jak kaktusy zawierają betaninę. To czerwony barwnik, który nadaje burakom  piękny fioletowo- burgundowy kolor. Dzięki zawartości  betaniny  buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Jest silnym antyoksydantem i  doskonałym wyłapywaczem wolnych rodników, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Barwnik ten łagodzi toczące się w organiźmie  stany zapalne i ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wpływa korzystnie na wygląd cery, poprawia koloryt i nadaje świeżość.
  • Buraki są też bogactwem betainy. Betaina jest aminokwasem i pochodną glicyny. Pełni w organiźmie ważne funkcje. Wpływa zbawiennie  na komórki wątroby  wspomagając ich regenerację i pobudzając do działania. Zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu oraz aminokwasu-homocysteiny. Podwyższona homocysteina przyczynia się do rozwoju chorób sercowo- naczyniowych, tworzenia blaszki miażdżycowej oraz zakrzepów i udarów . Betaina pomaga właściwie zakwasić  żołądek i zwiększa ilość soku żołądkowego. Dzięki temu lepiej trawimy białko w naszej diecie. Wspomaga usuwanie toksyn oraz ma zdolności regeneracyjne.
  • Są  bogatym źródłem  witamin z grupy B i  C, ale również to   zastrzyk witaminy  A, E, K, kwasu foliowego (dziewczyny planujące ciążę lub już ciężarne – to ważne dla was,pijcie zakwas!),
  • zawierają potas, sód, magnez, fosfor, kobalt i jeszcze całą listę innych odżywczych dobrodziejstw

Jak pić zakwas z buraka?

Aby zakwas z buraka przyniósl  widoczne korzyści  trzeba go wypijać  regularnie około  1 szklanki  dziennie. Efekty zobaczymy już po ok.2 tygodniach stosowania kuracji. Jeśli chcemy by nasze samopoczucie i zdrowie na dłuższy czas pozostawało w dobrej formie to stosowanie buraczanego zakwasu przedłużamy do kilku tygodni.Taką kurację przeprowadzamy sobie co  2-4 miesięcy.

Jak przygotować samemu zakwas?

Podstawą zakwasu są oczywiście buraki. Na gotowy zakwas musimy  poczekać  kilka dni, ale jego przygotowanie jest niezwykle proste. Uda się z pewnościom nawet totalnym amatorom kuchennym:)

Brak ocen

Składniki

Porcje
1kg buraków
1 litr wody
4 duże ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka soli himalajskiej
Kawałek skórki chleba żytniego na zakwasie np.piętka z chleba lub 1 łyżka zalewy z kiszonych ogórków
Dodatkowo:
naczynie szklane np.słoik bądź kamionkowe
kawałek gazy
ciemna ściereczka

Przygotowanie

1.

Wodę zagotowujemy mieszamy z solą i studzimy. Buraki obieramy i kroimy w grubsze plastry lub ćwiartki. Następnie układamy w szklanym słoiku warstwami, które przekładamy przyprawami .
Oznacz jako wykonane
2.

Całość buraków zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Przykrywamy talerzykiem bądź obciążamy kamieniem, tak, aby składniki całkowicie były zanurzone w wodzie. Słoik przykrywamy gazą, nakładamy na nią gumkę recepturkę i odstawiamy w ciemne dosyć ciepłe miejsce na ok. 5-6 dni. Jeśli nie masz gazy użyj nakrętki do słoika, ale zakręć ją lekko, aby gazy fermentacyjne mogły uchodzić na zewnątrz. Gdy buraki już się ukiszą, przelewamy zakwas do butelek i przechowujemy w lodówce.
Oznacz jako wykonane
3.

Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *