Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Co na grilla warto podać? Zdrowe, pyszne i urozmaicone przepisy

Lato to idealny czas na spotkania na świeżym powietrzu. Dzięki temu masz jeszcze więcej okazji do rozmów, spędzania długich wieczorów na balkonie, tarasie lub w ogrodzie. W takim otoczeniu koniecznie rozpal grill, gdyż sprawdzi się wtedy idealnie. Zadbaj tylko o to, by było smacznie i zdrowo, a na pewno zachwycisz niejednego gościa. Przekonaj się, co na grilla warto podać, aby było nie tylko fit, ale też naprawdę pysznie.

Co na grilla? 6 sprawdzonych inspiracji

Przygotowałam dla Ciebie listę kilku najciekawszych dań na grilla, które możesz dowolnie modyfikować tak, aby idealnie trafiały w Twój gust, a także były zgodne z preferowaną dietą. Pamiętaj o tym, że w przypadku, gdy jesteś wegetarianką, to mięso możesz zastąpić np. warzywami, kiełbasą wegetariańską lub tofu — szczególnie polecam Ci wędzoną wersję, ponieważ ma przyjemnie intensywny smak.

Szaszłyki

Szaszłyki z grilla

Lubisz urozmaicone dania na grilla, które pozwalają Ci na odrobinę szaleństwa? Zatem postaw na szaszłyki. Choć ta potrawa może Ci się wydawać zbyt tradycyjna, to jednak możesz ją nieco urozmaicić. Poza tym bez problemu wykonasz wersje z mięsem, bądź wegetariańskie. Do przygotowania szaszłyków potrzebujesz ulubione warzywa np. cukinię, paprykę, cebulę, brokuły lub kabaczek, opcjonalnie dodaj też kiełbasę, kawałki fileta z kurczaka bądź indyka.

Warzywa grillowane

Doskonałą przekąską — chrupiącą i smaczną, będą warzywa pokrojone w plasterki bądź w większe kawałki, które zgrillujesz. Taka przekąska to nie tylko świetny sposób na wprowadzenie trochę witamin na stół, ale również stanowi formę fit przystawki. Zwróć uwagę na to, że warzywa będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączysz je z lekkim sosem. Proponuję Ci naprawdę szybki i prosty dip. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie jogurt naturalny, 2-3 łodyżki mięty, ulubione przyprawy oraz odrobinę majonezu — jeżeli chcesz, by sos był nieco gęstszy. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku, a później maczaj w nim zgrillowane warzywa.

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki z grilla

Próbowałaś kiedyś pieczonych ziemniaków z ogniska? Ich smak jest naprawdę wyjątkowy, więc jeżeli nadal zastanawiasz się, co na grilla podać, to postaraj się odtworzyć ich smak. W tym celu potrzebujesz tylko kilku składników. Młode ziemniaki pokrój na ćwiartkę — zostaw skórkę, ale zadbaj o to, by dobrze je wyczyścić, posyp je koperkiem i dodaj odrobinę masła. Ziemniaki owiń folią aluminiową i postaw na grillu. Pamiętaj, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu — nawet godzinę, dlatego jest do idealne danie na grilla, które zjesz na sam koniec.

Nadziewana pita

Masz ochotę na greckie dania? Z łatwością przeniesiesz je na grilla. Wystarczy, że postawisz na pitę nadziewaną grillowanymi warzywami i połączysz ją z jedną z wybranych sałatek na grilla. Do środka możesz dodać fetę, suszone pomidory lub oliwki. Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę łatwe. Po prostu część grillowanych warzyw przeznacz do farszu — wcześniej posyp je odrobiną oregano, by zyskały jeszcze bardziej grecki smak. Później przekrój pitę i włóż do niej warzywa, fetę oraz dowolne składniki. Takie danie umieść na grillu — w tym przypadku najlepiej sprawdzi się elektryczny grill, ale możesz także skorzystać ze specjalnej nieprzywierającej podstawki. Dzięki temu zyskasz pewność, iż danie pozostanie w całości.

Grillowany deser

Gruszka z grilla

Właściwie każde danie możesz przygotować przy pomocy grilla — nawet deser. Szczególnie w tej roli doskonale sprawdzi się gruszka. Wystarczy, że wzdłuż jej długości przekroisz ją na pół i pozbędziesz się ogryzki oraz pestek. W tym miejscu możesz delikatnie wydrążyć gruszkę, ale zrób to ostrożnie, by zostało jak najwięcej miąższu. W tej samej chwili zagotuj 0,5 l wody z 50 g cukru — opcjonalnie możesz też dolać pół szklanki białego wina półsłodkiego. Dokładnie wymieszaj te składniki, a gdy woda się zagotuje, to włóż do niej gruszki. Gotuj je przez ok. 10 min — do momentu aż owoce będą miękkie. Następnie wyjmij gruszki, dokładnie je osusz i włóż na grilla. Wystarczy, gdy spędzą na ruszcie kilka minut. Następnie zdejmij je z grilla i nadziej konfiturą z malin. Gruszka będzie się również świetnie komponować z lodami bądź innymi kwaśnymi owocami np. porzeczkami.

Zadbaj o zdrowy i orzeźwiający napój

Choć do grilla idealnie sprawdzi się piwo lub wino, to jednak na pewno nie zawsze masz ochotę na alkohol. W takim przypadku koniecznie zadbaj o nieco bardziej urozmaicony napój, który odświeży Cię, ale też będzie się doskonale komponować z grillowanymi produktami. Proponuję Ci odświeżoną wersję lemoniady — do jej przygotowania potrzebujesz, cytrynę, miętę, odrobinę cukru, świeży imbir, oraz wodę przegotowaną i gazowaną. Proporcje zależą od tego, ile napoju chcesz zrobić — dla większej liczby gości użyj 3 cytryny na 1,5 l wody. Zacznij od wyciśnięcia soku z cytryny, a następnie jej skórkę wraz z imbirem, cukrem oraz z przegotowaną wodą dobrze zblenduj. Później przecedź to przez sitko, wlej do dzbanka i dodaj sok z cytryny. Tuż przed podaniem dolej wodę gazowaną, by lemoniada jeszcze bardziej orzeźwiła. Taki napój będzie się idealnie komponował z daniami z grilla.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments