Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Dieta wątrobowa - co jeść?

Dieta wątrobowa – co jeść? Ochroń swoją wątrobę!

Wątroba to największy gruczoł ustroju człowieka. To właśnie w nim zachodzi tak wiele złożonych procesów, które są bezpośrednio powiązane z funkcjonowaniem innych narządów oraz układów. Gdy dochodzi do zaburzenia jego pracy, to najlepszym rozwiązaniem jest dieta wątrobowa – co jeść w takim stanie? Tego dowiesz się w moim artykule.

Czym jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa jest zalecana w ramach działań profilaktycznych lub podczas terapii chorób wątroby. Ma na celu wsparcie pracy wątroby, wyrównanie niedoborów żywieniowych oraz ograniczenie czynników, które uszkadzają i obciążają ten narząd.

Tak naprawdę nie ma jednej, uniwersalnej diety wątrobowej. Zalecenia żywieniowe zależą od rodzaju schorzenia oraz stopnia uszkodzenia tego narządu. Jednak możesz opierać się na kilku najważniejszych zasadach – wprowadzanie i przestrzeganie tych reguł z pewnością usprawni funkcjonowanie wątroby.

Przede wszystkim dieta wątrobowa jest podobna do lekkostrawnej diety. Zatem powinieneś postawić na potrawy z niską zawartością błonnika pokarmowego, żywność o wysokiej strawności, a także ograniczyć tłuszcz i białka. 

Zasady diety wątrobowej

Posiłki w ramach diety wątrobowej mogą być naprawdę zróżnicowane, pełnowartościowe i smaczne. Musisz jednak zastosować się do najważniejszych zasad diety wątrobowej.

  • Spożywanie 5-6 posiłków – w regularnych odstępach czas, najlepiej o małej objętości.
  • Picie 2-2,5 litrów płynów w ciągu doby.
  • Rozpoczynanie dnia od ciepłej wody z cytryną, która pobudza wątrobę do pracy.
  • Regularne spożywanie posiłków – pierwszy w ciągu godziny po przebudzeniu, a ostatni 2-3 godziny przed zaśnięciem.
  • Dokładne przeżuwanie jedzenia.
  • Ograniczenie soli.
  • Rezygnacja ze smażonych potraw – lepiej sprawdzą się dania gotowane na parze, duszone oraz pieczone w folii bądź żaroodpornym naczyniu.
  • Jedzenie przede wszystkim ciepłych posiłków.
  • Stosowanie delikatnych ziół i przypraw.
  • Rezygnacja z fast-foodów.
  • Ograniczenie, a najlepiej rzucenie papierosów.
  • Unikanie wysokoprzetworzonej żywności, zawierającej pestycydy, konserwanty, barwniki i wzmacniacze smaku.
  • Rezygnacja z alkoholu.
  • Unikanie nadmiernego stresy.
  • Unikanie chemicznych dodatków – dotyczy to zarówno żywności, jak i kosmetyków.
  • Regularna aktywność fizyczna.

Dieta wątrobowa – co jeść?

  • Produkty zbożowe – mąka pszenna, kasza manna i jaglana.
  • Produkty mleczne oraz mleko – chude mleko i chudy jogurt, maślanka oraz kefir.
  • Mięso i ryby – cielęcina, jagnięcina, mięso z kurczaka lub indyka, konina, królik, a także halibut, morszczuk, dorsz, mintaj i flądra.
  • Tłuszcze – oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
  • Warzywa i owoce – buraki, pomidory pozbawione skórek, truskawki, maliny, brokuły, seler, pietruszka, cukinia, gotowane ziemniaki, kalafior, brzoskwinie, jeżyny, morele, banany, pomarańcza, mandarynki.
  • Przyprawy – koper, majeranek, wanilia, goździk, oregano, rzeżucha, kwasek cytrynowy.

Czego nie wolno jeść na diecie wątrobowej?

  • Produkty zbożowe – maślane bułki, otręby pszenne, chleb razowy.
  • Produkty mleczne oraz mleko – przetwory mleczne powyżej 2% tłuszczu.
  • Mięso i ryby – tłusta wieprzowina i wołowina, kaczka, gęś, baranina oraz pstrąg tęczowy, makrela, łosoś, śledź.
  • Tłuszcze – słonina, boczek, masło klarowane, smalec.
  • Warzywa i owoce – śliwki, czereśnie, gruszki, arbuz, winogrona, cebula, czosnek, por, zielony groszek, kapusta biała i czerwona, groch, fasola, rzodkiewka, smażone ziemniaki.

Zupy w diecie wątrobowej – czy warto je wybierać?

Możesz bez problemu postawić na zupy w diecie wątrobowej. Ważne jest tylko to, żeby były przyrządzone na chudym mięsie i warzywnych wywarach. Szczególnie polecam Ci chudy rosół – z dużą zawartością warzyw. Świetnie sprawdzi się też krupnik oraz wiosenna zupa jarzynowa. Możesz je podawać z kromką chleba graham lub pszennego, a wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący.

Zwróć uwagę na to, że nie wszystkie zupy w diecie wątrobowej, to dobry wybór. Jeśli chcesz usprawnić pracę tego narządu, to zrezygnuj z tłustych rosołów, zup na wywarach z kości i grzybów. Zbyt obciążające mogą też być mięsne zupy oraz te z dodatkiem śmietany. Zrezygnuj też z kapuśniaka, ogórkowej, grzybowej, fasolowej oraz grochowej.

Kawa a dieta wątrobowa

Kawa jest dobrym źródłem polifenoli, dlatego w przypadku zdrowej wątroby nie ma żadnych przeciwwskazań do picia tego napoju. Jednak wiele zależy od rodzaju ziaren i sposobu parzenia. Poza tym dodatki typy mleko, masło i olej kokosowy mogą prowadzić do tworzenia się nierozpuszczalnych kompleksów związków. Szkodliwy jest też cukier, śmietana i mleko.

Kawa a dieta wątrobowa to temat wielu naukowych rozważań. Sprawdzane są kolejne zależności między tym napojem a pracą narządu. Zwróć uwagę na to, że kawa zawiera kafeol i kafestol, czyli diterpeny, które mogą być korzystne dla wątroby. Jest to związane z tym, że pobudzają enzymy wątrobowe do pracy, a tym samym wzmagają właściwości detoksykacyjne. W konsekwencji obniżają ryzyko rozwoju raka wątroby. Jednak nie sprzyjają osobom z problemami z profilem lipidowym. Wówczas najlepiej zrezygnować z kawy bądź postawić jedynie na wersję filtrowaną lub rozpuszczalną.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments