Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Probiotyki i ich wpływ na zdrowie

Probiotyki i ich wpływ na zdrowie. Poznaj sekrety probiotyków, prebiotyków i synbiotyków.

Wybierając zdrowy sposób żywienia, sprawiasz nie tylko, że Twój organizm lepiej funkcjonuje, ale też wpływasz pozytywnie na skład mikroflory jelitowej. Dzięki temu poczujesz się lepiej, a Twój przewód pokarmowy osiągnie równowagę jak nigdy dotąd. Dlatego tak ważne jest to, abyś poznał probiotyki i ich wpływ na zdrowie, a także dowiedział się, w jakich pokarmach znajdują się prebiotyki oraz mało znane synbiotyki.

Czym są probiotyki?

Kwaśne mleko jako przykład probiotyku

Sama nazwa wywodzi się od słowa „pro bios”, które oznacza „dla życia”. Probiotyki to nic innego, jak żywe szczepy bakterii naturalnie obecne w przewodzie pokarmowym zdrowego człowieka. To mikroorganizmy, które działają bardzo korzystnie dla zdrowia i zapewniają prawidłową pracę jelit.Ważne jest tylko to, aby były przyjmowane w odpowiednich ilościach. Możesz je z łatwością znaleźć w naturalnej żywności oraz w wielu lekach i suplementach diety. Do produktów naturalnie obfitujących w probiotyki należą:

  • kefir,
  • jogurt naturalny,
  • kwaśne mleko,
  • mleko acidofilne
  • kiszonki np. ogórki czy kapusta,kimchi, zakwas z buraków! Przepis tutaj
  • mleko kokosowe,
  • maślanka.

Jak probiotyki wpływają na zdrowie?

Bakterie probiotyczne znajdują się przede wszystkim w wysokiej jakości produktach spożywczych, dlatego tak ważne jest to, abyś czytał skład przed włożeniem tych artykułów do koszyka. Skład dobrego produktu probiotycznego powinien mieć przede wszytkim wyszczególnione bakterie, które zawiera w swoim składzie. Powinien też być produktem naturalnie czystym, bez zbędnych i sztucznych dodatków. Kiszonki w żadnym wypadku nie powinny zawierac octu! Wpływ bakterii probiotycznych na zdrowie jest tak duży, że warto poświęcić chwilę na sprawdzenie, czy w poszczególnych produktach znajdują się szczególnie korzystne dla mikrobioty jelitowej szczepy bakteryjne takie jak: bakterie z rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium oraz drożdżaki Saccharomyces. Dzięki temu probiotyki zapewnią Ci:

  • poprawę składu mikroflory bakteryjnej po spożyciu antybiotyków,
  • skrócenie czasu trwania biegunek u dzieci i dorosłych,
  • korzystne działanie w przypadku bakterii Helicobacter pylori,
  • równowagę pomiędzy poszczególnymi szczepami,
  • działanie przeciwnowotworowe, ponieważ hamują produkcję enzymów kancerogennych,
  • większe wchłanianie składników mineralnych typu wapń, fosfor czy żelazo,
  • lepszą krzepliwość krwi,
  • poprawiają działanie układu odpornościowego,
  • lepsze samopoczucie,
  • dostarczenie energii do komórek jelitowych, co wpływa pozytywnie na regenerację ścianek jelitowych.

Oprócz naturalnych produktów żywnościowych bogatych w probiotyki, istnieje grupa leków i suplementów probiotycznych, które omówię szczegółowo już w kolejnym artykule 🙂

Prebiotyki — czym się wyróżniają?

Cebula przykład prebiotyku

Bardzo wiele osób myli probiotyki z prebiotykami, myśląc, że to jest to samo. Otóż nie jest. Te dwa pojęcia oznaczają zupełnie coś innego.

Prebiotyki to substancje odżywiające bakterie bytujące w jelitach. Umożliwiają wzrost i rozwój bakterii prozdrowotnych. Pomagają zachować równowagę mikrobioty jelitowej chroniąc jelita przed dysbiozą. Prebiotyki to głównie błonniki, które nie podlegają strawieniu, a po dotarciu do jelita grubego są rozkładane w okrężnicy na drodze fermentacji przez określone bakterie. Prebiotyki oprócz tego, że stanowią pożywkę dla probiotyków, także hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych odpowiedzialnych za liczne stany zapalne i upośledzenie odporności organizmu. Wśród prebiotyków o udokumentowanym działaniu warto wymienić: fruktooligosacharydy, oligosacharydy sojowe, inulinę czy skrobię oporną. Niezależnie od stanu naszego zdrowia warto spożywać produkty zawierające prebiotyki na co dzień.

Zwróć również uwagę na fakt, iż możesz prebiotyki przyjmować wraz z wieloma smacznymi i zdrowymi produktami. Wystarczy tylko odpowiednio komponować posiłki.

Najwięcej prebiotyków znajdziesz w:

  • pszenicy i jęczmieniu,
  • szparagach,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • pomidorach,
  • niedorzałych bananach,
  • cykorii,
  • karczochach.

Korzystne działania prebiotyków

Regularne spożywanie prebiotyków wpływa poprzez jelita na sposób funkcjonowania całego Twojego organizmu. Dlatego zadbaj o to, aby Twoja codzienna dieta była bogata w błonnik, inulinę oraz fruktooligosacharydy. Dzięki temu już w niedługim czasie odczujesz znaczącą poprawę w samopoczuciu i pracy przewodu pokarmowego. Pamiętaj, że prebiotyki:

  • oddziałują pozytywnie na aktywność fizjologiczną i tempo wzrostu mikroflory,
  • zapobiegają występowaniu zaparć,
  • regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • obniżają poziom glukozy i cholesterolu,
  • zwiększają poziom wchłaniania minerałów oraz witamin, które dostarczasz z pokarmem.

Co to są synbiotyki?

Kapusta kiszona przykład synbiotyku

Synbiotyki to nic innego jak połączenie probiotyków i prebiotyków. Dzięki temu, że je przyjmiesz, to sprawisz, że w Twoim organizmie pojawi się wiele cennych bakterii i pożywek, które skutecznie poprawią mikroflorę jelitową. Istnieją też badania wskazujące na pozytywny wpływ synbiotyków na poziom insuliny u diabetyków. Jednak w tym przypadku warto poradzić się specjalisty, czyli diabetologa.

Zwróć także uwagę na to, że przyjmowanie synbiotyków zapewnia Ci korzyści znane z probiotyków i prebiotyków. Poza tym masz pewność, iż w Twoim organizmie znajduje się odpowiednia ilość obu tych elementów, co wpływa na szybsze działanie korzystnych efektów.

Synbiotyki możesz przyjmować w postaci suplementów diety — w tym przypadku otrzymujesz gotowy produkt zawierający probiotyk i prebiotyk. Oprócz tego dobrym źródłem tego elementu są wszelkiego rodzaju kiszonki, rośliny strączkowe, zioła, owoce i warzywa, a także fermentowane przetwory mleczne. Dzięki temu możesz dowolnie wybrać produkt, który wpasowuje się w Twój gust, bądź stosowaną dietę.

Jak wprowadzić probiotyki i prebiotyki do diety?

Jak wprowadzić do diety probiotyki?

Wiesz już, jak ważne są probiotyki i prebiotyki, a przede wszystkim, jak bardzo wpływają na Twoje zdrowie. Właśnie dlatego tak istotne jest to, abyś włączył je do codziennej diety. Możesz je przyjmować w postaci tabletek bądź postawić na wyjątkowo wartościowe i smaczne produkty, które poprawią sposób funkcjonowania Twojego organizmu. Przekonaj się zatem, jak dołączyć je do posiłków.

Śniadanie

Doskonałym pomysłem na śniadanie jest jaglanka z niedojrzałym bananem, bądź koktajl owocowy. Dodaj do niego nieco jarmużu i orzechów, a zyskasz wartościowy posiłek bogaty w probiotyki i prebiotyki.

Lunch

Masz ochotę na zdrowy i pyszny lunch? Zatem wybierz jogurt naturalny, dodaj do niego banan, kiwi bądź inny owoc. Doskonałym pomysłem jest też delikatna sałatka owocowa lub kefir z ulubionymi dodatkami.

Obiad i kolacja

Makaron jako przykład posiłku bogatego w probiotyki i prebiotyki

W tym przypadku koniecznie skorzystaj z kiszonek — najlepiej sprawdzi się bogata w probiotyki i prebiotyki surówka z kiszonej kapusty. Poza tym możesz przyrządzić makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku, cebuli oraz szpinaku.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments