Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Krem z dyni – szybki i prosty

30 minut

łatwe

3

 Krem z dyni – szybki i prosty

Pyszny jesienny krem z dyni, z dodatkiem pomidora i mleka kokosowego. Delikatnie doprawiony imbirem, chilli i czosnkiem. To lekka i pożywna wersja zupy dyniowej, dobra również dla dzieci.

Jeśli masz gotowy bulion to przygotowanie kremu zajmie Ci 30 minut. Zjadając porcję dostarczysz sporą dawkę witaminy A i K oraz potasu.

Krem z dyni ma średni ładunek glikemiczny, więc bez obaw mogą go jeść insulinooporni i diabetycy.

Możesz go podać na kolację, obiad czy zabrać w termos do pracy:)

Krem z dyni – szybki i prosty

Zobacz podobne przepisy:

Krem z dyni – szybki i prosty

Brak ocen

Składniki

Porcje
800 g dyni
230g ziemniaków
1szt marchwi
25g masła klarowanego
1 cebula
2ząbki czosnku
1,5szklanki bulionu
120 ml mleczka kokosowego
1 łyzeczka kurkumy
1łyżeczka świeżego startego imbiru
0.5puszki krojonych pomidorów
szcypta curry, chilli, pieprzu

Informacje żywieniowe

322 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
9 g BIAŁKO
16 g TŁUSZCZE
41 g WĘGLOWODANY

Przygotowanie

1.

KROK 1

Dynię (piżmowa lub hokkaido) umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

W garnku na rozgrzanym maśle podpiec pokrojoną cebulkę i czosnek, dodać starty na tarce imbir, kurkumę i delikatnie smażyć przez chwilkę. Dodać dynię, ziemniaki i marchew, i smażyć mieszając przez około 7 minut. Wlać bulion rosołowy oraz dodać krojone pomidory.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Gotować na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości przez około 20-30 min. Posolić, dodać curry, ostrą paprykę, pieprz. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować blenderem na gładki krem.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Krem udekorować pestkami dyni oraz zieleniną. Smacznego!
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *