Penne pesto pistacjowym

30 minut

łatwe

4

makaron z pesto pistacjowym

Kochani, dziś kolejna propozycja na zdrowy posiłek z diety fleksitariańskiej – PENNE Z PESTO PISTACJOWYM. To pyszne danie w stylu włoskim. Posiada niski ładunek glikemiczny. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad, szczególnie w dni z napiętym grafikiem. Taki obiad przygotujesz w nie więcej niż 30 minut.

Do tego przepisu wybierz swój ulubiony makaron – kształtów jest przecież tak wiele!!! Świetnie sprawdzą się kokardki lub świderki. Ja wybrałam penne, bo uwielbiam go w tego typu sosach.

PENNE Z PESTO PISTACJOWYM jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Bezmięsny i zdrowy, obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i błonnik. To niezbędne prozdrowotne składniki odżywcze warunkujące prawidłowe funkcjonowania organizmu. Zadbaj by w Twojej diecie ich nie zabrakło!

Życzę smacznego 🙂

4 powody dla których warto jeść pesto

  • Pesto, dzięki obecności orzechów, jest dobrym źródłem roślinnego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji organizmu. Białko pełni funkcje budulcowe oraz bierze udział w odbudowie tkanek, regulowaniu ciśnienia krwi i utrzymuje pH płynów ustrojowych na optymalnym poziomie
  • Pesto jest produktem o wysokiej kaloryczności i sporej zawartości tłuszczu. Jednak dodatek zdrowej oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i orzeszków sprawia, że w pesto znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Ich obecność korzystnie wpływa na profil lipidowy, reguluje poziom glukozy we krwi. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowych i serca
  • Pesto jest bogate w witaminy i składniki mineralne. To bogate źródło witaminy K, warunkującej prawidłowe krzepnięcie krwi oraz biorącej udział w metabolizmie tkanki kostnej (poprzez transport wapnia i wiązanie go w kościach). Dodatkowo witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Ponadto pesto dostarcza też składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i selen.

Popularne wpisy na blogu

Najlepsze przepisy na blogu

Brak ocen

Składniki

Porcje
250g makaron Penne lub inny
1 pęczek bazylii
4łyżki oliwy z oliwek
1garść rukoli
70g pistacji
3ząbki czosnku
50g tartego parmezanu
sól ziołowa, pieprz

Informacje żywieniowe

365 kcal WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
11 g BIAŁKO
16 g TŁUSZCZE
47 g WĘGLOWODANY OGÓŁEM

Przygotowanie

1.

KROK 1

PRZEPIS NA 4 PORCJE MAKARONU Z PESTO PISTACJOWYM W moździerzu rozdrobnij pistacje. Makaron ugotuj al dente.
Oznacz jako wykonane
2.

krok 2

Do rozdrabniacza/blendera włóż rukolę, oczyszczone listki bazylii oraz ząbki czosnku. Następnie dolej większą część oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko razem do delikatnego rozdrobnienia składników.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Następnie dodaj przygotowane wcześniej w moździerzu pistacje, starty parmezan i dolej pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie zmiksuj, aż do dokładnego połączenia składników. Na końcu pesto dopraw solą ziołową i dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Oznacz jako wykonane
4.

KROK 4

Pesto mieszamy z gorącym, ugotowanym al dente penne i gotowe! :D Życzę smacznego! :)
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *