Penne pesto pistacjowym
Kochani, dziś kolejna propozycja na zdrowy posiłek z diety fleksitariańskiej – PENNE Z PESTO PISTACJOWYM. To pyszne danie w stylu włoskim. Posiada niski ładunek glikemiczny. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad, szczególnie w dni z napiętym grafikiem. Taki obiad przygotujesz w nie więcej niż 30 minut.
Do tego przepisu wybierz swój ulubiony makaron – kształtów jest przecież tak wiele!!! Świetnie sprawdzą się kokardki lub świderki. Ja wybrałam penne, bo uwielbiam go w tego typu sosach.
PENNE Z PESTO PISTACJOWYM jest banalnie prosty w przygotowaniu.
Bezmięsny i zdrowy, obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i błonnik. To niezbędne prozdrowotne składniki odżywcze warunkujące prawidłowe funkcjonowania organizmu. Zadbaj by w Twojej diecie ich nie zabrakło!
Życzę smacznego 🙂
4 powody dla których warto jeść pesto
- Pesto, dzięki obecności orzechów, jest dobrym źródłem roślinnego białka, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania i regeneracji organizmu. Białko pełni funkcje budulcowe oraz bierze udział w odbudowie tkanek, regulowaniu ciśnienia krwi i utrzymuje pH płynów ustrojowych na optymalnym poziomie
- Pesto jest produktem o wysokiej kaloryczności i sporej zawartości tłuszczu. Jednak dodatek zdrowej oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i orzeszków sprawia, że w pesto znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Ich obecność korzystnie wpływa na profil lipidowy, reguluje poziom glukozy we krwi. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowych i serca
- Pesto jest bogate w witaminy i składniki mineralne. To bogate źródło witaminy K, warunkującej prawidłowe krzepnięcie krwi oraz biorącej udział w metabolizmie tkanki kostnej (poprzez transport wapnia i wiązanie go w kościach). Dodatkowo witamina K ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Ponadto pesto dostarcza też składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez i selen.
Popularne wpisy na blogu
- Zasady zdrowego odżywiania – 20 zasad i zdrowe odżywianie staje się proste
- Wsparcie dla układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna. Zasady i efekty.
- Jak zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?
- Czym zastąpić masło? 5 najlepszych smarowideł
- Jakie ryby mrożone kupować? Porady dietetyczki
Najlepsze przepisy na blogu
Składniki
Porcje
250g makaron Penne lub inny | |
1 pęczek bazylii | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
1garść rukoli | |
70g pistacji | |
3ząbki czosnku | |
50g tartego parmezanu | |
sól ziołowa, pieprz |
Dodaj komentarz