Ekspresowe kotlety z kalafiora
Ekspresowe kotlety z kalafiora
Super pomysł na szybki obiad! Przepis na ekspresowe kotlety z kalafiora z dużą ilością i zieleniny. Turbo zdrowy posiłek dla całej rodziny.
Mają niski indeks glikemiczny i są bogate w błonnik. Takie kotlety zrobisz bardzo szybko. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, wilgotne w środku i chrupiącą skórką na górze. Ekspresowe kotlety z kalafiora genialną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych w panierce.
SMACZNEGO!🙂
Popularne wpisy na blogu
- Dieta w menopauzie- jak utrzymać zdrowie i dobrą wagę?
- Zasady zdrowego odżywiania – 20 zasad i zdrowe odżywianie staje się proste
- Dieta przy nadciśnieniu tętniczym — co jeść i czego unikać?
- Wpływ chorób tarczycy na metabolizm
- Dieta roślinna i jej rodzaje
- Dieta z niskim indeksem glikemicznym
- Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami
- FLEKSITARIANIZM – zdrowe odżywianie w trosce o planetę
- Dlaczego warto stosować ostropest plamisty?
- Nasiona chia — jak jeść? Właściwości odżywcze szałwii hiszpańskiej
Najlepsze przepisy na blogu
- Wilgotne ciasto korzenne – najlepsze!
- Bezglutenowy pasztet drobiowy – delikatny, pachnący i obfitujący w witaminę B12
- CHŁODZĄCY KOKTAJL Z OGÓRKIEM I MIĘTĄ
- Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
- Gryczany makaron z cukinią w sosie curry
- Fleksitariańska zupa z soczewicą i pomidorami
- Sałatka z fetą i ziołowym dressingiem
- Sałatka z kurczakiem z nutką bazylii i parmezanem
Brak ocen
Składniki
Porcje
1 średni kalafior (800-1000g) | |
1pęczek koperku | |
1pęczek szczypiorku | |
2 średnie jajka ( M ) | |
2 łyżki posiekanej natki pietruszki | |
2 łyżki mąki pszennej | |
3 ząbki czosnku | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
3łyżki bułki tartej | |
1łyżeczka soli i cukru | |
0.5łyżeczki pieprzu |
Informacje żywieniowe
358 kcal
Wartość energetyczna
17 g
Białko ogółem
12 g
Tłuszcze
54g
Węglowodany
Przygotowanie
1.
KROK 1
PRZEPIS NA 4 PORCJE
Różyczki kalafiora ugotuj pod przykryciem w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli na 1 litr wody ) umieść w garnku i zalej zimną wodą. Kalafior ma być sprężysty. Więc gotuj nie dłużej niż 6-8 minut. Długość gotowania zależy od wielkości różyczek.
Oznacz jako wykonane
2.
KROK 2
Ugotowane różyczki przełóż do durszlaka. Następnie posiekaj je drobno na desce i wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj różyczki przez kilka minut na średniej mocy palnika, aby odparować z nich całą wodę. Kalafior nie powinien się zarumienić lecz tylko bardzo dobrze podsuszyć. Możesz go kilka razy zamieszać.
Oznacz jako wykonane
3.
KROK 3
Osuszony kalafior jeszcze raz dokładnie posiekaj i przełóż do miski. Wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Całą zieleninę (natka, szczypior, koperek) posiekaj i dodaj do masy. Na koniec przepuść przez praskę dwa nie za duże ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj,aż do połączenia składników.
Oznacz jako wykonane
4.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Z masy uformuj lekko spłaszczone kotlety o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Kotleciki z kalafiora smaż na rozgrzanej oliwie na małej mocy palnika do wyraźnego zarumienienia.
Z przepisu wychodzi ok. 16 -18 kotlecików.
Oznacz jako wykonane
Dodaj komentarz