Header top area left

Header top area left

Header top area right

Header top area right

Ekspresowe kotlety z kalafiora

30-45 minut

łatwe

4 porcje

Brak ocen

Składniki

Porcje
1 średni kalafior (800-1000g)
1pęczek koperku
1pęczek szczypiorku
2 średnie jajka ( M )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
3 ząbki czosnku
4łyżki oliwy z oliwek
3łyżki bułki tartej
1łyżeczka soli i cukru
0.5łyżeczki pieprzu

Informacje żywieniowe

358 kcal Wartość energetyczna
17 g Białko ogółem
12 g Tłuszcze
54g Węglowodany

Przygotowanie

1.

KROK 1

PRZEPIS NA 4 PORCJE Różyczki kalafiora ugotuj pod przykryciem w osolonej wodzie ( 1 łyżeczka soli na 1 litr wody ) umieść w garnku i zalej zimną wodą. Kalafior ma być sprężysty. Więc gotuj nie dłużej niż 6-8 minut. Długość gotowania zależy od wielkości różyczek.
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Ugotowane różyczki przełóż do durszlaka. Następnie posiekaj je drobno na desce i wrzuć na suchą patelnię. Podgrzewaj różyczki przez kilka minut na średniej mocy palnika, aby odparować z nich całą wodę. Kalafior nie powinien się zarumienić lecz tylko bardzo dobrze podsuszyć. Możesz go kilka razy zamieszać.
Oznacz jako wykonane
3.

KROK 3

Osuszony kalafior jeszcze raz dokładnie posiekaj i przełóż do miski. Wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Całą zieleninę (natka, szczypior, koperek) posiekaj i dodaj do masy. Na koniec przepuść przez praskę dwa nie za duże ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj,aż do połączenia składników.
Oznacz jako wykonane
4.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Z masy uformuj lekko spłaszczone kotlety o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Kotleciki z kalafiora smaż na rozgrzanej oliwie na małej mocy palnika do wyraźnego zarumienienia. Z przepisu wychodzi ok. 16 -18 kotlecików.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *