Rozgrzewający krem z marchewki

30

łatwe

1

Czy jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy na zimowe chłody? Nie ma! Szczególnie jeśli jest to pachnący i pełen smaków ROZGRZEWAJĄCY KREM Z MARCHEWKI z dodatkiem imbiru oraz przepysznych, uprażonych płatów migdałowych.

Dania pełne warzyw w barwach żółtych, pomarańczowych i czerwonych mają szczególne znaczenie dla organizmu o tej porze roku. Warto je jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w chłodne i mało słoneczne dni.

Zwłaszcza zimą, warto zadbać, aby w naszej diecie znalazły się warzywa, które są dobrym źródłem witaminy C oraz K, beta-karotenu, kwasu foliowego a także cennych polifenoli i błonnika. Zupy – kremy zawierają sporą ilość warzyw, są świetną propozycją dań zimowych, ponieważ oprócz tego, że są bardzo sycące, odżywcze i rozgrzewające, dodatkowo – niskokaloryczne:)

Sprawdź przepis, który dla Ciebie przygotowałam:)

Popularne wpisy na blogu:

Najlepsze przepisy na blogu:

Brak ocen

Składniki

Porcje
120g marchew ( 1 sztuka)
50g cebuli (1/2 szt)
1ząbek czosnku
kawałek imbiru
10ml oliwy z oliwek
5g płatków migdałowych
1 łyżka bulionu warzywnego
pieprz czarny, sól morska
5g skórka z limonki

Informacje żywieniowe

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 192 kcal
BIAŁKO 4 g
TŁUSZCZE 13 g
WĘGLOWODANY 16 g

Przygotowanie

1.

KROK 1

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewki, starty imbir i skórkę cytrynową. Całość zalać bulionem (około 2 szklanki) i dusić do miękkości..
Oznacz jako wykonane
2.

KROK 2

Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem oraz doprawić solą i pieprzem. Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi.
Oznacz jako wykonane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *