Rozgrzewający krem z marchewki
Czy jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy na zimowe chłody? Nie ma! Szczególnie jeśli jest to pachnący i pełen smaków ROZGRZEWAJĄCY KREM Z MARCHEWKI z dodatkiem imbiru oraz przepysznych, uprażonych płatów migdałowych.
Dania pełne warzyw w barwach żółtych, pomarańczowych i czerwonych mają szczególne znaczenie dla organizmu o tej porze roku. Warto je jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w chłodne i mało słoneczne dni.
Zwłaszcza zimą, warto zadbać, aby w naszej diecie znalazły się warzywa, które są dobrym źródłem witaminy C oraz K, beta-karotenu, kwasu foliowego a także cennych polifenoli i błonnika. Zupy – kremy zawierają sporą ilość warzyw, są świetną propozycją dań zimowych, ponieważ oprócz tego, że są bardzo sycące, odżywcze i rozgrzewające, dodatkowo – niskokaloryczne:)
Sprawdź przepis, który dla Ciebie przygotowałam:)
Popularne wpisy na blogu:
- Dieta wątrobowa – co jeść? Ochroń swoją wątrobę!
- Dieta roślinna i jej rodzaje
- FLEKSITARIANIZM – zdrowe odżywianie w trosce o planetę
- Dieta w menopauzie- jak utrzymać zdrowie i dobrą wagę?
- Zakwas z buraków i jego prozdrowotne działanie
- Dieta cukrzycowa – co powinien jeść diabetyk?
- Kawa- zdrowa czy szkodliwa
- Co to jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, czyli o co w tym wszystkim chodzi?
- Probiotyki i ich wpływ na zdrowie. Poznaj sekrety probiotyków, prebiotyków i synbiotyków
- Dieta niskowęglowodanowa 2022 – najnowsze zalecenia
Najlepsze przepisy na blogu:
- Przeciwzapalne smoothie z borówkami
- Nocna owsianka a’la szarlotka
- Zdrowe ciasteczka owsiane
- Praliny kokosowo-orzechowe
- Imbirowy koktajl spalający kalorie
- Koktajlowe oczyszczanie – 3 skuteczne przepisy !
- Gryczany makaron z cukinią w sosie curry
- Sałatka z fetą i ziołowym dressingiem
- Sałatka z kurczakiem z nutką bazylii i parmezanem
- Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Składniki
Porcje
120g marchew ( 1 sztuka) | |
50g cebuli (1/2 szt) | |
1ząbek czosnku | |
kawałek imbiru | |
10ml oliwy z oliwek | |
5g płatków migdałowych | |
1 łyżka bulionu warzywnego | |
pieprz czarny, sól morska | |
5g skórka z limonki |
Dodaj komentarz